Ραχόι: Το δημοψήφισμα στην Καταλονία επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου

Η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αφού περισσότεροι από 760 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και ψηφοφόρους στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας για την οποία η Μαδρίτη λέει πως είναι παράνομη.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ newsit.gr

Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».
Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία.

«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.
Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης.
Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (…) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ newsit.gr

Ο ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.

Επιπλέον, οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και εργατικά συνδικάτα στην Καταλονία κήρυξαν γενική απεργία για τις 3 Οκτωβρίου σ’ αυτή τη βορειοανατολική ισπανική περιφέρεια, αναφέρει η εφημερίδα La Vanguardia επικαλούμενη τον επικεφαλής της οργάνωσης Omnium Cultural Ζορντί Κιζάρ.
Η οικονομική παραγωγή της Καταλονίας αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας και το μέγεθος της οικονομίας της περιφέρειας αυτής είναι περίπου όσο αυτό της οικονομίας της Χιλής.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επέκρινε με σφοδρότητα σήμερα τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι λέγοντας πως ο συντηρητικός ηγέτης είναι ένας υποκριτής επειδή υποστηρίζει την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ενώ στην πατρίδα του καταστέλλει τους διαφωνούντες, καθώς επιχείρησε να σταματήσει τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η Ισπανία είναι ένας ηχηρός επικριτής του αριστερού Μαδούρο καθώς τον κατηγορεί ότι υπονομεύει τη δημοκρατία της Βενεζουέλας και έχει βυθίσει στην απελπισία τα 30 εκατομμύρια πολίτες της χώρας του εξαιτίας ελλείψεων στα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Ως απόδειξη ότι ο Ραχόι είναι αυτός που δεν διαθέτει δημοκρατικά διαπιστευτήρια, ο Μαδούρο επικαλέσθηκε τις εικόνες στις οποίες οι ειδικές μονάδες της ισπανικής αστυνομίας φαίνονται να εισβάλλουν σήμερα σε εκλογικά τμήματα σ’ ολόκληρη την Καταλονία και να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ newsit.gr

«Ποιός είναι ο δικτάτορας;» δήλωσε ο Μαδούρο κατά την έναρξη της σημερινής τηλεοπτικής εκπομπής του. «Ο Μαριάνο Ραχόι επέλεξε το αίμα, τα γκλομπ, τα χτυπήματα και την καταπίεση εναντίον ενός ευγενικού λαού. Δίνουμε το χέρι μας στον λαό της Καταλονίας. Αντιστάσου Καταλονία! Η Λατινική Αμερική σε θαυμάζει», πρόσθεσε ο Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κατηγόρησε με τη σειρά της τον Μαδούρο για υποκρισία στην επίθεσή του εναντίον του Ραχόι λέγοντας πως ο βενεζουελανός ηγέτης κατέστειλε βίαια διαδηλωτές που επί τέσσερις μήνες ζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια, πρόωρες εκλογές και σεβασμό του κοινοβουλίου που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Επίσης η Βρετανία ανησυχεί για τη βία που σημειώθηκε στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος όμως θεωρεί πως η ψηφοφορία ήταν αντισυνταγματική, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
«Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμα, όπως το καταλαβαίνω, δεν είναι συνταγματικό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία», δήλωσε ο Τζόνσον προς το πρακτορείο Ρόιτερς. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν».

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ newsit.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ