Ράμσταϊν: «Απογοήτευση» το αποτέλεσμα της σύσκεψης για την Ουκρανία – Τι δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι

Οι χώρες της Δύσης δεν ικανοποίησαν τις ελπίδες της Ουκρανίας για ταχεία αποστολή αρμάτων μάχης ώστε να ξεκινήσει μια αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, μετά τη συνάντηση των συμμάχων στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να διώξει τις ρωσικές δυνάμεις από τη χώρα φέτος.

Στη συνάντηση κυριαρχούσε το ζήτημα του εάν η Γερμανία θα συμφωνούσε να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ή θα επιτρέψει σε άλλες χώρες που τα έχουν να το κάνουν.

Τελικά, καμία απόφαση για την προμήθεια των αρμάτων μάχης δεν λήφθηκε, αν και δόθηκαν δεσμεύσεις για μεγάλες ποσότητες άλλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και άλλων μοντέλων τανκς. Οι ΗΠΑ κράτησαν επίσης σταθερά την απόφασή τους να μην παρέχουν ακόμη άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία.

Απογοήτευση για την Ουκρανία – Δεν πήρε αυτό που ήθελε

Στο Ράμσταϊν, ο Αμερικανός στρατηγός Mark Milley, Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Από στρατιωτική άποψη, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι για φέτος, θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από κάθε εκατοστό της ρωσοκρατούμενης Ουκρανίας».

Οι εξελίξεις είναι μια «απογοήτευση» για την Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει συγκεκριμένα περισσότερα άρματα μάχης.

Τα γερμανικής κατασκευής Leopard θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλα για την Ουκρανία, καθώς χρησιμοποιούνται από πολλά ευρωπαϊκά κράτη που θα μπορούσαν να τα δώσουν στην Ουκρανία, ενώ λόγω της ευρείας χρήσης θα υπάρχουν και πολλά διαθέσιμα ανταλλακτικά για την επισκευή τους. Θα έδιναν στην Ουκρανία ένα πλεονέκτημα καθώς θέλει να αρχίσει περισσότερες επιθετικές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνάντησης του Ραμστάιν ότι ενώ ο χρόνος ήταν ουσιαστικός για να αποκτήσει η Ουκρανία τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειαζόταν για να δώσει τη μάχη στις δυνάμεις της Ρωσίας την άνοιξη, η Ουκρανία ήταν καλά εξοπλισμένη ακόμη και χωρίς τα Leopard. «Η Ουκρανία δεν εξαρτάται από μια ενιαία πλατφόρμα», είπε.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες Reuters