Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα σε θερμή συνάντηση

Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο πραγματοποίησαν μια «ζεστή συνάντηση»  στον ΟΗΕ , καθώς οι δύο ηγέτες εργάζονται για τον τερματισμό του εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας παρά τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων ηγετών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ .

Οι δυο τους χαμογέλασαν πλατιά και φάνηκαν να είναι άνετα σε αντίθεση με την τεταμένη ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στη δημόσια συνάντηση του Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υπήρξε από τους στενότερους συμμάχους της Κούβας.

Ήταν η δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών , από τότε που ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις το περασμένο έτος . Και οι δύο χώρες έχουν λάβει μέτρα για την ομαλοποίηση των επαφών , συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης χαλάρωσης των περιορισμών για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Κούβα .

Οι Ρεπουμπλικανοι ηγέτες ανέφεραν ότι είναι εξαγριωμένοι διότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο αποχής από την ψηφοφορία κατά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ που καταδικάζει το εμπάργκο κατά της Κούβας .

Ο Κάστρο, στην πρώτη ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα , μίλησε για την « ηρωική και ανιδιοτελή αντίσταση» του κουβανικού λαού απέναντι στο εμπάργκο των ΗΠΑ μισό αιώνα πριν εναντίον της χώρας τους .

Ο Ομπάμα συμφωνεί ότι το εμπάργκο θα πρέπει να τερματιστεί και η προπαγάνδα κατά της κομμουνιστικής κυβέρνησης έχει ήδη αποδυναμωθεί , αλλά υπάρχει μικρή προοπτική των ΗΠΑ να αποσυρθεί από το Γκουαντάναμο ή να καταβληθεί κάποια αποζημίωση.

» Είμαι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο θα αναστείλει αναπόφευκτα το εμπάργκο που δεν θα έπρεπε να υπάρχει , » είπε ο Ομπάμα στην δική του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη.