OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τις αποστολές όπλων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του πολέμου στο Ιράν

17/04/2026 - 20:49
ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν ορισμένους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι οι αποστολές όπλων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως πιθανώς να καθυστερήσουν καθώς ο πόλεμος στο Ιράν συνεχίζει να εξαντλεί τα αποθέματα όπλων, δήλωσαν πέντε πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι καθυστερήσεις υπογραμμίζουν τον βαθμό με τον οποίο ο πόλεμος κατά του Ιράν που άρχισε με αεροπορικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στις 28 Φεβρουαρίου, έχει αρχίσει να μείωνει τα αποθέματα των ΗΠΑ σε ορισμένα κρίσιμα όπλα και πυρομαχικά.

Οι πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι επικοινωνίες δεν ήταν δημόσιες, είπαν ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τις συνέπειες, όπως οι χώρες στην περιοχή της Βαλτικής και στη Σκανδιναβία.

Ορισμένα από τα εν λόγω όπλα αγοράστηκαν από ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος Foreign Military Sales (FMS), αλλά δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, πρόσθεσαν οι πηγές. Αυτές οι παραδόσεις πιθανότατα θα καθυστερήσουν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε Ευρωπαίους αξιωματούχους σε διμερή μηνύματα τις τελευταίες ημέρες, ανέφεραν οι πηγές.

Σήμερα οι τα υπουργεία Άμυνας της Εσθονίας και της Λιθουανίας δήλωσαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τις χώρες του για πιθανές καθυστερήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού λόγω του πολέμου στο Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέπεμψαν τους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

«Ο στρατός της Αμερικής είναι ο πιο ισχυρός στον κόσμο και θα διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και εκείνες των συμμάχων μας και εταίρων μας διαθέτουν ότι χρειάζονται για να πολεμήσουν και να κερδίσουν», δήλωσε ένα εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Για επιχειρησιακούς λόγους ασφαλείας, δεν θα σχολιάσουμε οποιαδήποτε απαίτηση συμμάχων ή εταίρων ή συνεχιζόμενες προσπάθειες για την υποστήριξη τους.

Στροφή στα ευρωπαϊκά όπλα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραπονιούνται ότι οι καθυστερήσεις, τους θέτουν σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα FMS, οι ξένες χώρες αγοράζουν όπλα αμερικανικής κατασκευής με την υλικοτεχνική βοήθεια και τη συγκατάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ να αγοράσουν περισσότερο υλικό αμερικανικής κατασκευής υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος FMS, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μετατόπισης της ευθύνης για τη συμβατική άμυνα της Ευρώπης από τις ΗΠΑ στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ωστόσο, τέτοιες παραδόσεις όπλων συχνά καθυστερούν, προκαλώντας απογοήτευση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου ορισμένοι αξιωματούχοι εξετάζουν ολοένα και περισσότερο συστήματα όπλων που κατασκευάζονται στην Ευρώπη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τα όπλα είναι απαραίτητα για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και κατηγορούν τα ευρωπαϊκά έθνη που δεν βοήθησαν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο του Ιράν, οι ΗΠΑ είχαν ήδη αποσύρει αποθέματα όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων πυροβολικού, πυρομαχικών και αντιαρματικών πυραύλων από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022 και το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα στα τέλη του 2023.

Από την έναρξη της εκστρατείας στο Ιράν, η Τεχεράνη έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και drones σε χώρες του Κόλπου. Οι περισσότεροι έχουν αναχαιτιστεί, συμπεριλαμβανομένων των αναχαιτιστικών πυραύλων PAC-3 Patriot, στους οποίους, για παράδειγμα, βασίζεται η Ουκρανία για να υπερασπιστεί τις ενεργειακές και τις στρατιωτικές υποδομές της από βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι πηγές μίλησαν με υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστούν ορισμένες από τις χώρες που επηρεάζονται από τις καθυστερήσεις αυτές. Ορισμένες έχουν σύνορα με τη Ρωσία και, ως εκ τούτου, ο ρυθμός των παραδόσεων όπλων μπορεί να θεωρηθεί ευαίσθητη αμυντική πληροφορία.

Στα όπλα, οι αποστολές των οποίων θα καθυστερήσουν, περιλαμβάνονται διάφορα είδη πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για επιθετικούς όσο και για αμυντικούς σκοπούς, ανέφεραν οι πηγές.

Πηγή: Reuters, AΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΕΥΡΩΠΗΗΠΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

O Τραμπ σκέφτεται να αρχίσει ξανά το «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ, αλλά με «διευρυμένο πεδίο εφαρμογής»

11/05/2026 - 18:03
ΕΕ - Ισραήλ - Δυτική Όχθη
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε επιβολή κυρώσεων κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη – Αντιδρά το Ισραήλ

11/05/2026 - 17:25
Σουδάν
ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Τουλάχιστον 880 άμαχοι σκοτώθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου σε επιθέσεις με drones

11/05/2026 - 16:38

Διαβάστε Επίσης

O Τραμπ σκέφτεται να αρχίσει ξανά το «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ, αλλά με «διευρυμένο πεδίο εφαρμογής»

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε επιβολή κυρώσεων κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη – Αντιδρά το Ισραήλ

FDI: Σύντομα η καθέλκυση της δεύτερης γαλλικής φρεγάτας – Σε πλήρη εξέλιξη και το ελληνικό πρόγραμμα

Σουδάν: Τουλάχιστον 880 άμαχοι σκοτώθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου σε επιθέσεις με drones

Λετονία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας μετά το πλήγμα ουκρανικών drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Πιστόριους από το Κίεβο: «Πιθανή μπλόφα» του Πούτιν οι δηλώσεις περί διαπραγματεύσεων

Αρχηγός ΓΕΑ: «Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης και ομογενοποίησης του στόλου των μαχητικών μας» [pics, vid]

«Innovation on the Frontlines»: Το ΕΛΚΑΚ φέρνει την πρώτη γραμμή της διεθνούς αμυντικής καινοτομίας στην Αθήνα

Top News

Σπίτι μου ΙΙ: Μέχρι 31 Αυγούστου η συμβασιοποίηση εγκεκριμένων δανείων με πόρους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Φθιώτιδα: Καρέ - καρέ η ληστεία των 200.000 ευρώ στην τράπεζα της Κάτω Τιθορέας - Οι 12 φωτογραφίες ντοκουμέντα

Η ηθοποιός Πατρίτσια Μίλικ Περιστέρη έγινε μητέρα - Η τρυφερή ανάρτηση με το μωράκι της

Τίνα Μεσσαροπούλου: Το πρώτο μήνυμα μετά την ευχάριστη εξέλιξη στην υγεία του Γιώργου Μυλωνάκη - «Επόμενος σταθμός μας η Γερμανία»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert