Ρουμανία: Οι παραδόσεις όπλων δεν είναι λύση για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε ότι στις 17 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία και τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι οι παραδόσεις οπλισμού στη χώρα αυτή τη στιγμή θα συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην περιοχή.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα από μόνοι μας, αλλά η συμμετοχή μας συνίσταται από μια όλο και καλύτερη συνεργασία με την ουκρανική πλευρά και από μία στενότερη συνεργασία και συσχέτιση με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους” υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρόεδρος. Συνίσταται από την επίσκεψή μου στην Ουκρανία στις 17 Μαρτίου και από τη στήριξη της Ρουμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην κυβερνοασφάλεια και την ανάπτυξη της έννοιας της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην Ουκρανία” τόνισε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

“Υπάρχουν πολλές πτυχές συμμετοχής μας, όχι μόνο με δηλώσεις μας, αν και το κομμάτι των δηλώσεων έχει αρκετά μεγάλη αξία. Συμμετέχουμε σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις, διότι θέλουμε να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι προς το συμφέρον μας, είναι γειτονική χώρα» διευκρίνισε ο κ. Γιοχάνιτς σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό “Digi 24” αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ρουμανίας στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει εάν η συμφωνία του Μινσκ θα τηρηθεί, υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρόεδρος και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα φθάσει στα σύνορα της Ρουμανίας, εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι η στρατιωτική εμπλοκή έχει προχωρήσει πολύ.
“Οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία δεν είναι λύση αυτή τη στιγμή. Κατά τη γνώμη μας, η επιλογή αυτή πρέπει να αφεθεί για πολύ αργότερα” επισήμανε.

“Παραδόσεις όπλων ποτέ δεν έχουν επιφέρει ειρήνη σε ζώνες συγκρούσεων. Παραδόσεις όπλων πάντα οδηγούν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης. Δεν πιστεύουμε ότι είναι λύση αυτή τη στιγμή, αλλά προφανώς πρέπει όλοι να αφήσουμε περιθώρια ελιγμών. Εάν η κατάσταση αλλάξει προς το χειρότερο, τότε είναι πιθανό ότι μαζί με τους εταίρους να αξιολογήσουμε εκ νέου το θέμα” δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

Ο Κλάους Γιοχάνις τόνισε ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την κοινότητα των Ρουμάνων στην Ουκρανία και ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί με την ευκαιρία της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη γειτονική χώρα.