Ρώμη: Απελαύνονται Ρώσοι διπλωμάτες για κατασκοπεία μετά τη σύλληψη Αντιπλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να απελάσει δυο ανώτερους υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη, έγινε γνωστό από τις ιταλικές αρχές.

Η απόφαση συνδέεται με τη σύλληψη, χθες, Τρίτη, το βράδυ, Ιταλού αντιπλοιάρχου του πολεμικού ναυτικού της χώρας, ο οποίος, σύμφωνα με στοιχεία των καραμπινιέρων, παρέδωσε σε πάρκινγκ της ιταλικής πρωτεύουσας απόρρητα έγγραφα στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τις διαρροές, μέρος των εγγράφων φέρεται να αφορά ιταλικά συστήματα τηλεπικοινωνιών, ενώ ο συγκεκριμένος Ιταλός στρατιωτικός, σύμφωνα με τον Τύπο, είχε χρηματιστεί και στο παρελθόν από Ρώσους συναδέλφους του λαμβάνοντας 4.000 ευρώ για την παροχή απόρρητων πληροφοριών.

Το χρονικό

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα το πρωί, αξιωματικός του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού συνελήφθη στη Ρώμη με την κατηγορία της κατασκοπείας και της παροχής απόρρητων εγγράφων σε Ρώσο στρατιωτικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός αξιωματικός συνελήφθη χθες, Τρίτη, το βράδυ από τους καραμπινιέρους, οι οποίοι τον παρακολουθούσαν και φέρονται να τον είδαν να παραδίδει απόρρητα έγγραφα, έναντι αμοιβής, σε στρατιωτικό που εργάζεται στη Ρωσική πρεσβεία στην Ιταλία. Ο τελευταίος φαίνεται πως έχει διπλωματική ασυλία.

«Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό συμβάν κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας από το τέλος του ψυχρού πολέμου», τονίζουν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με νεότερες δε πληροφορίες, που μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στη Ρώμη, ο Ιταλός αξιωματικός φέρεται να παρέδωσε στον Ρώσο συνάδελφό του και απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera.

Κατά την εφημερίδα του Μιλάνου, πρόκειται για έναν αντιπλοίαρχο, ο οποίος δεν έθεσε σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια της Ιταλίας, αλλά και άλλων συμμάχων χωρών.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος αξιωματικός που έλαβε τα απόρρητα έγγραφα (και ο οποίος κατηγορείται επίσης από τις ιταλικές αρχές για κατασκοπεία) πρόκειται να απελαθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ