Ρωσία: «Αινιγματική» δήλωση για το πού θα φτάσει στην Ανατολική Ουκρανία – Βρετανία: «Η εισβολή ξεκίνησε»

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέσω – αρχικά – με την «ειρηνευτική δύναμη» που έστειλε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, είναι γεγονός.

Χαρακτηριστική και η δήλωση Βρετανού υπουργού που μετείχε στη συνεδρίαση της ομάδας COBRA (του συμβουλίου που συνεδριάζει για συνθήκες έκτακτης ανάγκης) στο Λονδίνο, ότι η «εισβολή ξεκίνησε».

Εξίσου χαρακτηριστικά και τα πλάνα που μεταδίδει το Al Jazeera με τις μετακινήσεις τεθωρακισμένων στο Ντονέτσκ:

Ένα από τα – πολλά – ερωτήματα που απασχολούν πλέον την διεθνή κοινότητα είναι πού θα «χαράξει της γραμμή» στην Ανατολική Ουκρανία ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μέχρι πού θα φτάσει. Θα συμπεριλάβει στα σχέδια του για παράδειγμα και την Μαριούπολη, περιοχή και με ελληνικό ενδιαφέρον αφού εκεί ζουν πάνω από 100.000 ομογενείς;

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει επ’ αυτού μια «μυστηριώδης» και «αινιγματική» δήλωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που – όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA – αναφέρει ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, «προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών».

Η αναφορά σε «ακριβή σύνορα των περιοχών» ίσως να υποδεικνύει ότι η λεγόμενη «κίτρινη γραμμή» που ορίζει τις «αυτόνομες» περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ δεν είναι δεδομένη.

Πάντως η Ρωσία «διαβεβαίωσε» σήμερα ότι εξακολουθεί να είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στη Γενεύη ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της που αναρτήθηκαν στο YouTube.

Πηγή: Με πληροφορίες από AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ