Ρωσία: «Αν απειληθούμε με πυρηνικό πλήγμα, η Ευρώπη θα πάψει να υπάρχει»

Κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία  κοντεύει να συμπληρώσει 120 μέρες συνεχόμενων εχθροπραξιών, ο «πόλεμος δηλώσεων» ανάμεσα σε χώρες του NATO και στη Ρωσία δεν έχει σταματήσει, με πρόσφατο περιστατικό την απάντηση υψηλόβαθμο Ρώσου αξιωματούχου σε Πολωνό Ευρωβουλευτή, με σημείο αναφοράς την χρήση πυρηνικών όπλων.

Ειδικότερα, ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο παρελθόν τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας και τώρα εκπροσωπεί την χώρα του στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε κάποιες δηλώσεις λέγοντας ότι όσοι είναι αντίθετοι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν δικαίωμα και νομική βάση για να παρέχουν στο Κίεβο πυραύλους με ικανότητα πυρηνικού πλήγματος.

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι ο Πούτιν παραβίασε το «Μνημόνιο της Βουδαπέστης» του 1994 που αφορούσε τις εγγυήσεις ασφαλείας σχετικά με την Ουκρανία και ως εκ τούτου τα δυτικά κράτη έχουν κάθε δικαίωμα να την προμηθεύουν με οπλικά συστήματα και πυραύλους. Ο Πολωνός Ευρωβουλευτής τόνισε ότι μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας στον απόηχο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, η κυβέρνηση συμφώνησε να καταστρέψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και να προσχωρήσει στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, στην οποία εντάχθηκε και η Ρωσία την ίδια εποχή, όμως ο Πούτιν παραβίασε τα συμφωνηθέντα και τις δεσμεύσεις της χώρας με την εισβολή στην Ουκρανία.

Η απάντηση από την Ρωσία

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Σικόρσκι δεν ήταν καθόλου «ευπρόσδεκτες» από την Ρωσία και ο επικεφαλής της κρατικής Δούμας απάντησε με «πύρινη γλώσσα» στον Πολωνό πολιτικό λέγοντας ότι «η Πολωνία, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα πάψει να υπάρχει εάν η Ρωσία απειληθεί» και είπε ότι με τέτοιους βουλευτές, οι Ευρωπαίοι θα έχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από αυτά που έχουν ήδη αντιμετωπίζουν σήμερα, όπως το προσφυγικό, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση.

Ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε πως: «Ο Σικόρσκι προκαλεί πυρηνική σύγκρουση στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν σκέφτεται ούτε το μέλλον της Ουκρανίας ούτε το μέλλον της Πολωνίας. Σε περίπτωση που εκπληρωθούν οι υποδείξεις του, αυτές οι χώρες θα πάψουν να υπάρχουν, όπως και η Ευρώπη. Αυτός και οι όμοιοί του είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία πρέπει όχι μόνο να απελευθερωθεί από τη ναζιστική ιδεολογία αλλά και να αποστρατικοποιηθεί, διασφαλίζοντας το καθεστώς της χώρας χωρίς πυρηνικά όπλα».

Φωτογραφία Reuters