Ρωσία: «Αν οι ΗΠΑ στείλουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία θα γίνουν μέρος στη σύγκρουση»

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρωσία δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσιζαν να προμηθεύσουν στο Κίεβο πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, θα περνούσαν την «κόκκινη γραμμή» και θα γίνουν «μέρος στη σύγκρουση».

Σε μια ενημέρωση, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να υπερασπιστεί το έδαφός της».

Η Ουάσιγκτον προμήθευσε την Ουκρανία με προηγμένους πυραύλους που μπορούν να πλήξουν στόχους έως και 80 χλμ. μακριά, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει δημόσια ότι θα στείλει όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία έχει υποσχεθεί να μην χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.

«Εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να προμηθεύσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, τότε θα περάσει την κόκκινη γραμμή και θα γίνει άμεσο μέρος στη σύγκρουση», προειδοποίησε η Ζαχάροβα.

Η Ουκρανία ζήτησε και έλαβε μεγάλες ποσότητες όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δυτικούς συμμάχους για να τη βοηθήσουν να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Μόσχα λέει ότι έστειλε τα στρατεύματά της για να αποτρέψει τη χρήση της Ουκρανίας ως «βάση» της δυτικής επιθετικότητας και για να υπερασπιστεί τους Ρωσόφωνους. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του απορρίπτουν αυτά τα επιχειρήματα ως αβάσιμα προσχήματα.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου