Ρωσία: Ανταρσία σε στρατόπεδο με επίστρατους – Αρνούνται να πολεμήσουν στην Ουκρανία αν δεν πληρωθούν [vid]

Στην πόλη Ουλιάνοφσκ στη δυτική Ρωσία, περισσότεροι από 100 νέοι επίστρατοι οργάνωσαν μια διαμαρτυρία όταν έμαθαν ότι η πληρωμή τους δεν έχει καταβληθεί ακόμα.

Οι Ρώσοι στρατιώτες αρνήθηκαν να σταλούν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, αν δεν καταβληθούν στις οικογένειές τους οι αποζημιώσεις που τους είχαν υποσχεθεί, ύψους περίπου 3 χιλιάδων ευρώ (195 χιλιάδες ρούβλια). Συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο όπου είχαν σταλεί για εκπαίδευση πριν σταλούν στο μέτωπο και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Ένας για όλους – και όλοι για έναν!», σύμφωνα με το ρωισκό κανάλι Baza στο Telegram.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ρωσικό κανάλι, άντρες της ρωσικής Εθικής Φρουράς Rosgvardia κλήθηκαν για να διαλύσουν την συγκέντρωση. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε, αφού οι αξιωματικού κατάφεραν να «κατευνάσουν τα πνεύματα» και να πείσουν τους στρατιώτες ότι πολύ σύντομα θα λάβουν την πληρωμή τους.

«Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στην Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση και θα επιδιώξουμε δικαιοσύνη έως ότου πληρωθούν τα χρήματα που υποσχέθηκε η κυβέρνησή μας και ο Πρόεδρος Πούτιν!», αναφέρεται σε ανοιχτή επιστολή των επίστρατων που διοργάνωσαν την «ανταρσία».

Δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι ο στρατός στη Ρωσία μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα επιμελητείας, στις βάσεις αλλά και στο μέτωπο. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει παραδεχθεί ότι έγιναν κάποια λάθη κατά την διάρκεια της μερικής επιστράτευσης, τα οποία πρέπει να διορθωθούν.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η διαδικασία της μερικής επιστράτευσης ολοκληρώθηκε και ήδη βρίσκονται στο μέτωπο τουλάχιστον 82.000 νέοι επίστρατοι, ενώ οι υπόλοιποι περνάνε την διαδικασία εκπαίδευσης.

Πηγή: Νovye Izvestia / Φωτογραφία αρχείου Reuters