Ρωσία: Διορίστηκε νέος διοικητής στην Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια – «Μυστήριο» τι απέγινε ο προκάτοχός του

Ο υποστράτηγος Αλεξάντερ Λινκόφ, επικεφαλής της διεύθυνσης οργάνωσης και κινητοποίησης της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στη Ρωσία, διορίστηκε ως προσωρινός Διοικητής για την περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ο προκάτοχος του Λινκόφ, ο συνταγματάρχης στρατηγός Αλεξάντερ Λάπιν, απομακρύνθηκε από αυτή τη θέση, μετά τις σκληρές επικρίσεις του Ραμζάν Καντίροφ για τη διοίκηση του στα ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούν στην Ουκρανία.

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Λάπιν κάνει διακοπές μόνο τριών εβδομάδων και θα επιστρέψει. Άλλοι επιβεβαιώνουν ότι ο Λάπιν υπέβαλε την παραίτησή του και δεν θα επιστρέψει στη διοίκηση του στρατού.

Ο Αλεξάντερ Λάπιν ανέλαβε για πρώτη φορά τη διοίκηση στην Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια το 2017. Η «Center», η ρωσική στρατιωτική ομάδα που ηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συμμετείχε στην κατάληψη της περιοχής του Λουγκάνσκ. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Πρόεδρος Πούτιν απένειμε τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας και ένα εμβληματικό «χρυσό αστέρι» στον Λάπιν.

Τι ρόλο έπαιξε ο Ραμζάν Καντίροφ στην αντικατάσταση του διοικητή; 

Τον Οκτώβριο, ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ ξεκίνησε μια εκστρατεία δημόσιας κριτικής με στόχο τον Λάπιν και τη διοίκηση του. Ο Καντίροφ κατηγόρησε τον Λάπιν για τη ρωσική παράδοση του Λίμαν, καθώς και για άλλες αποτυχίες. Οι επιθέσεις του Καντίροφ υποστηρίχθηκαν από τον Πριγκόζιν, ιδρυτή του διαβόητου Ομίλου Wagner.

Ο στρατηγός Αλεξάντερ Λάπιν ήταν διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στη Ρωσία από το 2017 και πριν από αυτό ηγήθηκε των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Αυτός και τα στρατεύματά του εμπλέκονται επίσης σε περιστατικά δολοφονίας, βιασμού και βασανιστηρίων στην Ουκρανία, και ορισμένες πηγές λένε ότι έπαιξε ρόλο στη συντριβή της πτήσης 17 της Malaysia Airlines το 2014.

Πηγή: Meduza / Φωτογραφία Twitter