Ρωσία: Δολοφονήθηκε υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος – Ήταν πρώην διοικητής του υποβρυχίου Krasnodar

Το ρωσικό υποβρύχιο Krasnodar

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Ρωσία, ο οποίος ήταν στη «μαύρη λίστα» της Ουκρανίας με φερόμενους εγκληματίες πολέμου, πυροβολήθηκε από έναν άγνωστο, την ώρα που έκανε το πρωινό το τρέξιμο.

Το ανώτατο ερευνητικό όργανο της Ρωσίας δήλωσε ότι ο Στάνισλαβ Ρζίτσκι (Stanislav Rzhitsky), 42 ετών, δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη νότια πόλη Κρασνοντάρ.

Η διεύθυνση και τα προσωπικά στοιχεία του Ρζίτσκι εμφανίστηκαν στον ουκρανικό ιστότοπο Myrotvorets, μια ανεπίσημη βάση δεδομένων ανθρώπων που θεωρούνται εχθροί της Ουκρανίας.

Ο Άντον Γκεραστσένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στρέφουν το δάχτυλο στην Ουκρανία, αλλά δεν σχολίασε εάν αυτή η υποψία ήταν δικαιολογημένη.

«Μέχρι στιγμής η ρωσική αστυνομία δεν μπορεί να βρει ούτε μια κάμερα παρακολούθησης που θα έδειχνε τη διάπραξη του εγκλήματος. Η έρευνα συνεχίζεται», είπε ο Γκεραστσένκο.

Το Baza, ένα ρωσικό κανάλι Telegram με συνδέσμους με τις υπηρεσίες ασφαλείας, είπε ότι ο δολοφόνος θα μπορούσε να είχε παρακολουθήσει τις κινήσεις του Ρζίτσκι στο Κράσνονταρ μέσω μιας εφαρμογής που χρησιμοποιούσε για να παρακολουθεί την διαδρομή του στο τρέξιμο.

Ήταν ύποπτος για επίθεση κατά αμάχων στην Ουκρανία

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι ο Ρζίτσκι ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής κινητοποίησης στην πόλη και είχε προηγουμένως διατελέσει διοικητής στο υποβρύχιο «Krasnodar» στη Μαύρη Θάλασσα. Δέχτηκε τέσσερις πυροβολισμούς στην πλάτη και στο στήθος και πέθανε επί τόπου, ανέφεραν τα ρωσικά μέσα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία, το Krasnodar είναι ένα ντίζελ-ηλεκτρικό υποβρύχιο που κατασκευάστηκε για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας και έχει σχεδιαστεί «για την καταπολέμηση πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων, την τοποθέτηση ναρκών και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αναγνωρίσεων».

Ουκρανικά κανάλια στο Telegram υποστηρίζουν ότι ο Ρζίτσκι ήταν ύποπτος για εμπλοκή σε επίθεση με πυραύλους cruise από το υποβρύχιο τον Ιούλιο του 2022 που σκότωσε τουλάχιστον 23 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένου ενός 4χρονου κοριτσιού στην πόλη Βινίτσια της Ουκρανίας.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters