Ρωσία: Έχει «φιλόδοξους στόχους» με την Τουρκία μετά την επανεκλογή Ερντογάν

Το Κρεμλίνο υπογράμμισε σήμερα πως έχει «πολύ φιλόδοξους» στόχους με την Τουρκία, την επομένη της επανεκλογής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διατηρεί μια σταθερή προσωπική σχέση με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υπάρχει μια αρκετά ισχυρή δυναμική στην πραγματοποίηση κοινών προγραμμάτων (ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα) και ελπίζουμε πως αυτή η δυναμική θα διατηρηθεί, οι στόχοι είναι πολύ, πολύ φιλόδοξοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες Κυριακή στην Τουρκία, η οποία του εξασφαλίζει νέα πενταετία στην εξουσία.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που τελευταία συνεργάστηκε στενά με τον Τούρκο ομόλογό του, ιδιαίτερα για τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού, έκρινε πως η νίκη του κ. Ερντογάν ήταν «λογικό αποτέλεσμα της αφοσιωμένης δουλειάς [του]» και «περιφανής απόδειξη» της υποστήριξης της πολιτικής του από τους Τούρκους.

Ο κ. Πούτιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «προσπάθειες» που καταβάλλει, κατ’ αυτόν, ο κ. Ερντογάν για να ενισχυθεί «η εθνική κυριαρχία» της Τουρκίας και για την άσκηση «ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής».

Μέλος του NATO, η Τουρκία έχει επιρροή σε περιοχές στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα, ιδίως στη Συρία, ενώ διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο στη σύρραξη στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters