OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έκκληση στον Πούτιν να εκδώσει διάταγμα που να τερματίζει την επιστράτευση

06/12/2022 - 15:35
Νότια Κορέα
Share on FacebookShare on Twitter

Αντιπολιτευόμενοι εκπρόσωποι από πέντε ρωσικά περιφερειακά συμβούλια έχουν απευθύνει εκκλήσεις καλώντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εκδώσει διάταγμα που θα τερματίζει την επιστράτευση που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο για να ενισχύσει τις δυνάμεις εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το τέλος της επιστράτευσης 300.000 εφέδρων στις 31 Οκτωβρίου ύστερα από εβδομάδες χάους, κατά τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα και αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις με λάθη στη στρατολόγηση. Το Κρεμλίνο είχε τότε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται επίσημο διάταγμα για την ακύρωση της επιστράτευσης.

Η Εμίλια Σλαμπούνοβα, αντιπολιτευόμενη σύμβουλος στην Καρελία στη βόρεια Ρωσία, δήλωσε ότι η απουσία τέτοιου διατάγματος σημαίνει ότι όσοι έχουν ήδη στρατολογηθεί δεν μπορούν να αποχωρήσουν από τις ένοπλες δυνάμεις.

Διοικητές αρνήθηκαν να τους απαλλάξουν και οι προσφυγές σε δικαστήρια κατά τέτοιων αρνητικών αποφάσεων δεν οδήγησαν πουθενά, δήλωσε η ίδια. Τα δικαστήρια παίρνουν το μέρος των διοικητών, επικαλούμενα το γεγονός ότι το διάταγμα επιστράτευσης του Πούτιν που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο έχει ακόμα νομική ισχύ.

Δικηγόροι επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι αυτό έχει συμβεί τουλάχιστον σε δύο δικαστικές υποθέσεις – μία κοντά στη Μόσχα και μία στην Τσιτά, στη Σιβηρία. «Εμείς, ως σύμβουλοι, εκπροσωπούμε τους ψηφοφόρους μας και αυτές οι εκκλήσεις από εμάς είναι το αποτέλεσμα πολλών εκκλήσεων από τους πολίτες», δήλωσε η Σλαμπούνοβα.

Το Reuters είδε αντίστοιχα αιτήματα από αντιπολιτευόμενους βουλευτές στις περιοχές της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, του Πσκοφ και του Βέλικι Νοβγκορόντ. Όλοι τους είναι μέλη του φιλελεύθερου, αντιπολιτευόμενου κόμματος Yabloko.

«Επικίνδυνο» οι αξιωματούχοι να διαφωνούν με το Κρεμλίνο

Σε ερώτηση για το εάν το Κρεμλίνο γνωρίζει την πρωτοβουλία περιφερειακών συμβούλων, ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι έχει «ήδη αποσαφηνίσει τα πάντα» σε ό,τι αφορά την επιστράτευση, άρα δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να ειπωθεί επί του θέματος αυτού.

Είναι σπάνιο, και επικίνδυνο, για αιρετούς αξιωματούχος να αμφισβητούν δημοσίως το Κρεμλίνο αναφορικά με τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, η Ρωσία εισήγαγε νόμους που προβλέπουν μεγάλες ποινές κάθειρξης για «απαξίωση» των ενόπλων δυνάμεων ή τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για αυτές.

Τα αιτήματα των συμβούλων ανέφεραν ότι η έλλειψη διατάγματος που να τερματίζει την επιστράτευση «δημιουργεί νομική αβεβαιότητα», επιτρέπει «οι πολίτες να συνεχίζουν να στρατολογούνται» και «επιτρέπει οι στρατιωτικοί διοικητές να αρνούνται στους πολίτες να τους απαλλάξουν από τα καθήκοντά τους».

«Γνωρίζω υποθέσεις που τα γραφεία στρατολογίας μας ήδη εκδίδουν σήμερα επιστρατευτικά έγγραφα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Μπόρις Βισνέφσκι, σύμβουλος στη Νομοθετική Συνέλευση στην Αγία Πετρούπολη που έχει επίσης υπογράψει την έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο «νομικό κενό» που προκάλεσε η απουσία του διατάγματος και που «δημιουργεί ευκαιρίες για νομικό πανδαιμόνιο». Το Reuters δεν κατάφερε να διασταυρώσει τα στοιχεία στα οποία εκείνος αναφερόταν.

Ο Βισνέφσκι δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του σε άλλες περιοχές δεν φοβούνται για αντίποινα. «Είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη στη χώρα που αντιτίθεται ανοικτά στον Πούτιν», δήλωσε. «Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, άρα υπάρχει ακόμα ελπίδα».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΚΡΕΜΛΙΝΟΜΕΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τον σεισμό – Εκατοντάδες τα θύματα και στη Συρία

06/02/2023 - 15:46
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας δεν θα γίνει αυτή την εβδομάδα

06/02/2023 - 15:18
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Προσκεκλημένος στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ο Ζελένσκι, γράφουν οι FT

06/02/2023 - 13:50

Διαβάστε Επίσης

ΥΠΕΘΑ: Aναβάλλεται για αύριο η ψήφιση του νομοσχεδίου για την μέριμνα προσωπικού των ΕΔ

Παναγιωτόπουλος: Η υποστήριξη και χρηματοδότηση των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών

Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τον σεισμό – Εκατοντάδες τα θύματα και στη Συρία

Ουκρανία: Η αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας δεν θα γίνει αυτή την εβδομάδα

ΥΕΘΑ: Τι απάντησε για την εφαρμογή των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στα στρατόπεδα

ΝΑΤΟ: Να ενταχθούν ταυτόχρονα στη συμμαχία Σουηδία και Φινλανδία

ΕΕ: Προσκεκλημένος στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ο Ζελένσκι, γράφουν οι FT

Πολεμική Αεροπορία: Συνεχίζει ακάθεκτη την πολύτιμη κοινωνική προσφορά

Top News

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» - Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Απόκριες: Πότε πέφτουν Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα - Πότε είναι οι αργίες

Πώς απομακρύνουμε χωρίς πρόβλημα τον πάγο από τα τζάμια του αυτοκινήτου

Κλειστά σχολεία αύριο: Πού δεν θα ανοίξουν λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» και τι ισχύει για την Αττική

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert