«Αντίποινα» από τη Ρωσία: Επιβάλλει κυρώσεις σε Μπάιντεν, Μπλίνκεν και Όστιν

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δίνοντας στη δημοσιότητα «μια λίστα απαγόρευσης» η οποία απαγορεύει στους εν λόγω αξιωματούχους την είσοδο στην χώρα.

Ρωσικές κυρώσεις επιβάλλονται επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ όστιν, στον σύμβουλο επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, στον αρχηγό της CIA και σε άλλους, ως αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και της ρωσικής ελίτ. Τα μέτρα θα εμπόδιζουνν την είσοδο στη Ρωσία και θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται εκεί.

Στην λίστα περιλαμβάνεται επίσης το όνομα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι επίσημες σχέσεις με την Ουάσινγκτον διατηρούνται και αν χρειασθεί, είναι βέβαιο ότι οι υψηλού επιπέδου επαφές με τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα θα γίνουν.

Νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά Λουκασένκο και Ρώσων ιδιωτών

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και της συζύγου του, καθώς και Ρώσων ιδιωτών και οντοτήτων, για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, «αρχηγό μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης στη Λευκορωσία, του οποίου το δίκτυο ευνοιοκρατίας ωφελεί το περιβάλλον και το καθεστώς του», καθώς και τη σύζυγό του, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, στοχοποιούνται μεμονωμένα τέσσερις Ρώσοι και μια οργάνωση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ /  Bloomberg / Φωτογραφία αρχείου Reuters