OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Εξετάζει συνεργασία με τις ΗΠΑ για την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών και τις αποστολές στον Άρη

18/03/2025 - 15:50
Πούτιν

REUTERS/Maxim Shemetov/Pool

Share on FacebookShare on Twitter

Η Ρωσία εκφράζει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών στο έδαφος της, την ώρα που η Ουάσιγκτον καταλήγει σε συμφωνία με το Κίεβο για τα ουκρανικά ορυκτά.

Όπως δήλωσε σήμερα, Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, ο σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ, το κρατικό επενδυτικό ταμείο στη Ρωσία εξετάζει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στη χώρα και θέλει να συνεργαστεί με εταιρίες των ΗΠΑ.

Ο Ντμίτριεφ, που έχει διοριστεί επίσης ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας στις συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο, όπου επικεντρώθηκε σε οικονομικά θέματα.

«Τα αποθέματα μετάλλων σπάνιων γαιών της Ρωσίας υπερβαίνουν την ποσότητα στην Ουκρανία κατά πολύ, και εξετάζουμε έναν αριθμό ρωσικών κοιτασμάτων», δήλωσε ο Ντμίτριεφ στους δημοσιογράφους.

Οι σπάνιες γαίες και άλλα κρίσιμα μέταλλα, που είναι απαραίτητα για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, έχουν τραβήξει την παγκόσμια προσοχή τους τελευταίους μήνες λόγω των προσπαθειών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της Κίνας στον τομέα αυτόν.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προσφέρει στις ΗΠΑ την ευκαιρία, βάσει μιας μελλοντικής οικονομικής συμφωνίας, να εξερευνήσουν από κοινού τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών της Ρωσίας.

«Θα θέλαμε να συμπεριλάβουμε αμερικανικές εταιρίες σε αυτά τα σχέδια, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, αλλά η Ρωσία πρέπει επίσης να ενδιαφερθεί», είπε ο Ντμίτριεφ.

Η Ρωσία έχει τα πέμπτα μεγαλύτερα στον κόσμο αποθέματα σπάνιων γαιών, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS), μετά την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Αυστραλία. Το USGS εκτιμά πως τα αποθέματα της Ρωσίας ανέρχονται συνολικά σε 3,8 εκατ. μετρικούς τόνους.

Οι εκτιμήσεις της Ρωσίας για τα συνολικά αποθέματά της σε σπάνιες γαίες είναι υψηλότερες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Φυσικών Πόρων, η Ρωσία είχε αποθέματα 15 σπάνιων γαιών που ανέρχονταν σε 28,7 εκατομμύρια τόνους έως την 1η Ιανουαρίου 2023. Από αυτά, 3,8 εκατ. τόνοι είναι είτε υπό ανάπτυξη ή έτοιμα για ανάπτυξη, όπως υποστηρίζει.

Συνεργασία με τον Έλον Μασκ για τις πτήσεις στον Άρη

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ είπε επίσης ότι η Ρωσία βλέπει μεγάλες προοπτικές στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και στον διαστημικό τομέα, και αναμένει να διεξαγάγει συνομιλίες με τον Έλον Μασκ σύντομα σχετικά με πτήσεις στον Άρη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν για τη διεθνή οικονομική και επενδυτική συνεργασία, δήλωσε πως οι «εχθροί» της Ρωσίας προσπαθούν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποκαταστήσει τον διάλογο με τη Ρωσία.

Ο Ντμίτριεφ είπε πως η Ρωσία θέλει να συνεργαστεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX Μασκ στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας να ενισχύσει και να αναπτύξει τη διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας Roscosmos και τη ρωσική δημόσια επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

«Πιστεύω πως θα υπάρξει χωρίς αμφιβολία συζήτηση με τον Μασκ (σχετικά με τις πτήσεις στον Άρη) στο εγγύς μέλλον», είπε ο Ντμίτριεφ σε επιχειρηματικό φόρουμ στη Μόσχα, πλέκοντας στη συνέχεια το εγκώμιο του Μασκ για τις προσπάθειές του να σπρώξει πιο πέρα τα όρια των ανθρώπινων επιτευγμάτων.

Ο Ντμίτριεφ είπε πως είναι σε επαφή με τη Roscosmos, ρωσικές επιχειρήσεις και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Ρωσία.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μασκ ήταν από τους μεγαλύτερους χορηγούς της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2024 και έχει γίνει ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του προέδρου στον Λευκό Οίκο.

Η Ρωσία δήλωσε το 2022 ότι θα αρχίσει να εργάζεται για τη δική της αποστολή στον Άρη μετά την αναστολή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ενός κοινού σχεδίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΕΛΟΝ ΜΑΣΚΗΠΑΡΩΣΙΑΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ

Related Posts

Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

25/03/2026 - 21:42
Ιράν - ΗΠΑ - Νησί Χαργκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

25/03/2026 - 21:00
Ιράν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

25/03/2026 - 20:34

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert