Ρωσία και Τουρκία αυξάνουν τις πτήσεις προς τη Λιβύη με τη μάχη της Σύρτης να βρίσκεται «επί θύραις»

Η Ρωσία και η Τουρκία αύξησαν πρόσφατα τις πτήσεις τους προς τη Λιβύη εν μέσω μεγάλης στρατιωτικής συσσώρευσης κατά μήκος της Σύρτης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των διεθνών ραντάρ, που καταγράφουν τις πτήσεις, τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία έχουν στείλει αεροπλάνα γεμάτα όπλα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, καθώς η Μόσχα συνεχίζει την υποστήριξή της στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) και η Τουρκία στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Οι δύο πλευρές τώρα βρίσκονται στα περίχωρα της Σύρτης, εκεί όπου ο Μουαμάρ Κατάφι αιχμαλωτίστηκε και σκοτώθηκε το 2011, σε μια εξέλιξη που άλλαξε τους συσχετισμούς του πολέμου και έθεσε εν αμφιβόλω την δυνατότητα του Χαφτάρ να ανατρέψει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το GNA έχει τώρα φτάσει στα 30 χλμ από τη Σύρτη, καταλαμβάνοντας θέσεις κοντά στον σταθμό παραγωγής ενέργειας της πόλης, ενώ ο LNA, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, βρίσκονται στις αστικές περιοχές όπου ο Λίβυος δικτάτορας και οι άνθρωποί του κρυβόταν το 2011, καθώς κατέρρεε η τεσσάρων δεκαετιών εξουσία του υπό την στρατιωτική επιχείρηση υπό τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Πηγή: AMN