Ρωσία: μην χρησιμοποιήσετε ως άλλοθι για επέμβαση στη Συρία πληροφορίες για χημικά

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή, προειδοποίησε σήμερα ο απεσταλμένος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Εάν υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, θα πρέπει αυτές να έλθουν αμέσως στο φως και όχι να αποκρυβούν», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, ο οποίος επισκέπτεται από την Πέμπτη τη Βηρυτό στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε για τα στοιχεία αυτά αμέσως και με βάση διεθνή κριτήρια και όχι να τα χρησιμοποιούμε για άλλους σκοπούς. Δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για μια επέμβαση στη Συρία», τόνισε ο Μπογντάνοφ, ο οποίος είναι και υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Την Πέμπτη, η Ουάσινγκτον παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το συριακό καθεστώς έχει πιθανότατα κάνει χρήση χημικών όπλων σε μικρές ποσότητες, υπογραμμίζοντας ότι οι πληροφορίες αυτές δεν είναι αρκετές για ν’αποτελέσουν βεβαιότητα. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Δαμασκό να μην καταφύγει στη χρήση των όπλων αυτών γιατί κάτι τέτοιο θα άλλαζε «τους κανόνες του παιχνιδιού» στην κρίση.

«Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια και να έχουμε στοιχεία και όχι να βασιζόμαστε σε πληροφορίες που μεταδίδουν τα ΜΜΕ και οι οποίες δε στηρίζονται σε γεγονότα», επανέλαβε ο Μπογκντάνοφ.

«Στο παρελθόν βιώσαμε μια βίαιη επέμβαση στο Ιράκ με το πρόσχημα ότι η χώρα διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής κάτι που στο τέλος αποδείχθηκε αναληθές», τόνισε ο Μπογκντάνοφ αναφερόμενος στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Συρία προς ΗΠΑ-Βρετανία:”Λέτε ψέμματα για τα χημικά”

Οι δηλώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Συρία αποτελούν «ασύστολα ψεύδη», δήλωσε σήμερα ο σύρος υπουργός Ενημέρωσης Ομράν ‘Αχεντ αλ-Ζουάμπι στη ρωσική τηλεόραση RT.

«Οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και της βρετανικής κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν ασύστολα ψεύδη», τόνισε ο σύρος υπουργός στη συνέντευξή του, η οποία μεταδόθηκε στ’ αγγλικά στην ιστοσελίδα του RT.

«Θα πω για μια ακόμα φορά ότι η Συρία δε θα χρησιμοποιούσε ποτέ χημικά όπλα όχι μόνο γιατί σέβεται τη διεθνή νομοθεσία, αλλά επίσης για ανθρωπιστικούς και ηθικούς λόγους», τόνισε ο αλ-Ζουάμπι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το λόμπι κατά του ‘Ασαντ στον ΟΗΕ χρησιμοποιεί το φόβο των χημικών όπλων ως ένα νέο μέσο πολιτικής και οικονομικής πίεσης προς τη συριακή κυβέρνηση.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έκανε χθες λόγο για «αυξανόμενες αποδείξεις» όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν για πρώτη φορά προχθές ότι το συριακό καθεστώς έχει πιθανώς κάνει χρήση χημικών όπλων, ωστόσο υπογράμμισαν ότι οι πληροφορίες τους δεν είναι αρκετές ώστε να βεβαιώνουν ότι η Δαμασκός υπερέβη «την κόκκινη γραμμή» που έχει χαράξει η Ουάσινγκτον.