Ρωσία: Ο Πούτιν απλοποιεί τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους Χερσώνας και Ζαπορίζια

Η Ρωσία θα επιτρέψει στους κατοίκους των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, να ζητήσουν ρωσικό διαβατήριο μέσω «μιας απλουστευμένης διαδικασίας», σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο ρωσικός στρατός, που εισέβαλε σις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, ελέγχει πλήρως την περιφέρεια της Χερσώνας και εν μέρει εκείνη της Ζαπορίζια.

Οι νέες αρχές των δύο περιφερειών, που έχουν διοριστεί από το Κρεμλίνο, έχουν πλέον εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στη Ρωσία.

Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα εφαρμόζεται επίσης από το 2019 όσον αφορά τους κατοίκους των εδαφών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, τα οποία έχουν αποσχισθεί και οι αντίστοιχοι στρατοί τους συμμετέχουν με τη Μόσχα στις μάχες εναντίον της Ουκρανίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αυτών των εδαφών, που έχουν αποσχισθεί, έχουν ήδη λάβει ρωσικά διαβατήρια.

Τη Δευτέρα, οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν πως στην περιφέρεια θα χρησιμοποιείται πλέον το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας, το ρούβλι, παράλληλα με την ουκρανική γρίβνα. Ένας περιφερειακός αξιωματούχος που διορίστηκε από τη Μόσχα, ο Κίριλ Στρεμοούσοφ, δήλωσε πως ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους η περιφέρεια θα περάσει πλήρως στο ρούβλι.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters