Ρωσία: Ο στρατός αιχμαλώτισε Αυστραλό στρατιώτη στην Ουκρανία – Η Καμπέρα ανησυχεί για την υγεία του [vid]

Η Καμπέρα βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα αφού κυκλοφόρησε βίντεο που εικονίζει Αυστραλό, που πολεμούσε στην Ουκρανία, μετά την αιχμαλώτισή του.

Onalert Newsroom
Αυστραλία

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Καμπέρα βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα αφού κυκλοφόρησε βίντεο που εικονίζει Αυστραλό, που πολεμούσε στην Ουκρανία, μετά την αιχμαλώτισή του από άνδρες που μιλούν ρωσικά, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες για να επιτευχθεί «θετικό αποτέλεσμα».

Το βίντεο, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο προχθές Κυριακή (22.12.2024), δείχνει τον άνδρα, με δεμένα τα χέρια, να χαστουκίζεται στο πρόσωπο από άνδρα που τον ανακρίνει στα ρωσικά. Ο αιχμάλωτος, αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης επαλήθευσαν την ταυτότητά του, λέει πως ονομάζεται Όσκαρ Τζένκινς και είναι καθηγητής βιολογίας, ενώ δηλώνει πως κατατάχτηκε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επειδή ήθελε να βοηθήσει την Ουκρανία.

Προσοχή σκληρές εικόνες:

Τι υποστηρίζει η Αυστραλία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αλμπανέζι εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του προχώρησε στις «προσήκουσες» κινήσεις, επικοινωνώντας με τις ρωσικές αρχές και πρόσθεσε πως η πρεσβεία της Αυστραλίας στη Μόσχα ευελπιστεί πως θα «εξασφαλίσει θετικό αποτέλεσμα». Διπλωματική πηγή δήλωσε στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως το βίντεο είναι αυθεντικό και προσπαθεί να εξακριβώσει ιδίως πότε μαγνητοσκοπήθηκε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μαρκ Ντρέιφους, που είναι επίσης προσωρινός υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να «συμμορφωθεί πλήρως προς τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το (διεθνές) ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως όσον αφορά τους αιχμαλώτους πολέμου».

«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να κατανοήσουμε πού βρίσκεται ο κ. Τζένκινς και να επιβεβαιώσουμε πως είναι καλά» στην υγεία του, πρόσθεσε ο κ. Ντρέιφους. Διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες του παρέχουν υποστήριξη στην οικογένεια του Όσκαρ Τζένκινς κι εξόρκισε για ακόμη μια φορά τους πολίτες της Αυστραλίας να μην πηγαίνουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμπου ντάμπι - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι – Ποιοι θα εκπροσωπήσουν τη Ρωσία

Στη ρωσική αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ανώτεροι στρατιωτικοί και διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα έμειναν 600.000 άνθρωποι μετά από ρωσική επίθεση – Ζημιές σε ενεργειακές υποδομές

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έπληξε επίσης πλοίο με εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα