Ρωσία: Ο στρατός προσπαθεί με δίχτυα να προστατευθεί από ουκρανικά drones καμικάζι [vids]

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει πλέγματα σε δρόμους γύρω από τις θέσεις τους στην κατεχόμενη πόλη Μπαχμούτ για να προστατευθούν από τις επιθέσεις των ουκρανικών drones τύπου FPV.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα περνώντας από έναν δρόμο της Μπαχμούτ, «προστατεύεται» από δίχτυα που είναι κρεμασμένα σε κολώνες στην άκρη του δρόμου. Ωστόσο, αυτή η τακτική δεν είναι πάντα αποτελεσματική.

Τα drones τύπου FPV (First Person View), καθώς δεν χρησιμοποιούν σύστημα GPS, για να επιτεθεί σε κινούμενους στόχους, ακολουθούν μια πορεία που συμπίπτει με την κατεύθυνση κίνησης του στόχου. Τα δίχτυα που είναι τοποθετημένα μπορούν να σταματήσουν την πορεία των ουκρανικών drones.

Τα συγκεκριμένα συστήματα, όμως, μέσω των οποίων ο χειριστής έχει ζωντανή εικόνα, μπορεί να δει έγκαιρα το δίχτυ και να κάνει ελιγμό γύρω από αυτό για να το αποφύγει και να πλήξει τελικά τον στόχο του.

Στο παρακάτω βίντεο, το οποίο φέρεται να έχει τραβήξει ένας Ρώσος στρατιώτης, δείχνει ένα ουκρανικό drone «πιασμένο» στα ρωσικά δίχτυα.

Από την άλλη, ένα βίντεο από την ουκρανική πλευρά δείχνει την απολετεσματικότητα των FPV drones, αφού ένα από αυτά απλά πετάει πάνω από το ρωσικό δίχτυ και χτυπά το ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα.

Αναμφισβήτητα, τα μη επανδρωμένα συστήματα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικές απώλειες και στις δύο πλευρές. Τα drones FPV χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε συγκρούσεις, καθώς είναι αρκετά μικροσκοπικά για να τα μεταφέρει εύκολα ένας στρατιώτης. Μπορούν να οπλιστούν με ένα μικρό εκρηκτικό ή μια χειροβομβίδα και μπορούν να καθοδηγηθούν από έναν χειριστή που μπορεί να δει τι βλέπει ο αισθητήρας του drone και να το καθοδηγήσει στον στόχο του.

Με πληροφορίες από: The Drive, Defense Mirror