Ρωσία: Οι πολίτες αναμένουν νέες τεράστιες διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι

Το ποσοστό των πολιτών στη Ρωσία που περιμένουν να γίνουν νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας υπό το φως της επιστροφής και σύλληψης του Αλεξέι Ναβάλνι είναι το υψηλότερο από το 1998, αν και η προθυμία των πολιτών να συμμετάσχουν είναι η χαμηλότερη από τις αρχές του 2018, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Levada-Centre που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες για την απελευθέρωση του φυλακισθέντος επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Levada-Center, που έχει την έδρα του στην Μόσχα, έδειξαν ότι το 45% των Ρώσων περιμένουν νέες πολιτικές διαμαρτυρίες, σε αντίθεση με το 23% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο Νοέμβριο. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 43% θεωρούν ότι είναι πιθανές οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με οικονομικά αιτήματα. Το ίδιο ποσοστό είχε καταγραφεί για τελευταία φορά το 1998, όταν στην Ρωσία υπήρχε οικονομική κρίση.

Παρά τους αριθμούς αυτούς, λιγότεροι Ρώσοι δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαμαρτυρίες.

Περίπου το 15% των 1.616 ερωτηθέντων σε 50 διαφορετικές περιφέρειες της Ρωσίας δήλωσαν έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μια πολιτική διαμαρτυρία και το 17% των θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες με οικονομικά αιτήματα. Τον Νοέμβριο του 2020 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 19% και 23%, όπως αναφέρει το Levada-Cetner.

Τα ποσοστά αυτά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εκφράζουν την μικρότερη προθυμία των Ρώσων από τον Μάρτιο του 2018 να βγουν σ.ους δρόμους.

Μερικές ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνοδοιπόροι του Αλεξέι Ναβάλνι επικρίνουν την αστυνομία για χρήση υπερβολικής βίας στις πρόσφατες διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον επικριτή του Κρεμλίνου.

Το κέντρο παρακολούθησης των διαδηλώσεων OVD-Info ανακοίνωσε ότι η αστυνομία κατά την διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας συνέλαβε σε όλη την επικράτεια περισσότερους από 11.000 ανθρώπους.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι προβαίνει σε διώξεις εναντίον των υποστηρικτών του Ναβάλνι.

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα το πάγωμα των διαδηλώσεων έως την άνοιξη και το καλοκαίρι, καλώντας τους Ρώσους να συγκεντρωθούν έξω από τα σπίτια τους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, κρατώντας κεριά και ανάβοντας τους φακούς των κινητών τους τηλεφώνων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters