OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Παρέδωσε τις προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας στις ΗΠΑ

15/12/2021 - 18:54
Ρωσία
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρωσία παρέδωσε σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεκριμένες προτάσεις για δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες ζητά από την Δύση, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Μόσχα η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ την Τετάρτη, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης έφθασε στην Μόσχα για συνομιλίες σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης αυξάνονται συνεχώς λόγω της αυξημένης παρουσίας των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα. Η Ρωσία επιθυμεί, οι ΗΠΑ και το NATO να εγγυηθούν ότι η βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς ή δεν θα αναπτύξει ορισμένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

«Ο Πρόεδρος ενημέρωσε, ότι σήμερα στην κυριολεξία, στο δικό μας υπουργείο Εξωτερικών, παραδόθηκαν στους Αμερικανούς εκπροσώπους συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην κατάρτιση νομικών εγγυήσεων ασφαλείας για την Ρωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα», δήλωσε ο Ουσακόφ μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ που διεξήχθησαν μέσω βιντεοκλήσης, κατά τις οποίες, όπως είπε, ο Σι εξέφρασε την υποστήριξή του στη θέση της Ρωσίας.

Η Ντόνφριντ είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα Τετάρτη με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ εν συνεχεία συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου για την Ουκρανία Ντμίτρι Κόζακ. Η Ντόνφριντ έφθασε στην Μόσχα μετά από συνομιλίες που είχε με κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους για να προσφέρει υποστήριξη απέναντι στη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.

«Να τηρηθούν οι συμφωνίες του Μίνσκ»

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας Κάρεν Ντόνφριντ, κατά την διάρκεια των επαφών της στην Μόσχα, διεμήνυσε την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να συνδράμει στην διπλωματική διευθέτηση της διένεξης στην Ουκρανία και στις προσπάθειες που καταβάλλει το σχήμα της Νορμανδίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα. «Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι πρόοδος στην διευθέτηση της διένεξης μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω της τήρησης των συμφωνιών του Μινσκ και επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνδράμουν τις διπλωματικές προσπάθειες και το σχήμα της Νορμανδίας», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η πρεσβεία επισημαίνει ότι η Ντόνφριντ «εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία» και «επιβεβαίωσε την προσήλωση των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφικής ακεραιότητα της Ουκρανίας». Οι συνομιλίες που είχε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ διήρκεσαν περίπου μία ώρα, ενώ οι συνομιλίες που είχε με τον απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου για την Ουκρανία Ντμίτρι Κόζακ διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις συνομιλίες Ριαμπκόφ -Ντόνφριντ ανακοίνωσε ότι «συζητήθηκαν λεπτομερώς τα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας υπό το φως των συνεχιζόμενων αποπειρών των ΗΠΑ και του NATO να αλλάξουν προς όφελός τους την στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη». Η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα ανακοίνωσε ότι η Ντόνφριντ από την Μόσχα θα κατευθυνθεί στις Βρυξέλλες όπου «θα συζητήσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε και θα συνεχίσει τον συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών με τους στενότερους συμμάχους».

«Σκληρή κόντρα» μεταξύ NATO – Ρωσίας

Το Κρεμλίνο λέει ότι η επέκταση του NATO απειλεί τη Ρωσία και έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που του δόθηκαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991. Το NATO λέει ότι οι δραστηριότητές του έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην αποτροπή νέας ρωσικής επίθεσης, ενώ η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στις ελπίδες της Ουκρανίας για ένταξη στο NATO.

Η Ουκρανία, που βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με τη γειτονική Ρωσία, έχει εντείνει τη στρατιωτική συνεργασία με το NATO και η Ομάδα των Επτά προειδοποίησε τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα ότι θα αντιμετωπίσει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος αν επιτεθεί στην Ουκρανία. Η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας το 2014 και υποστήριξε φιλορώσους αυτονομιστές που κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας το ίδιο έτος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters / TASS | Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: NATOΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΗΠΑΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από τη μαζική ρωσική επίθεση – Πύραυλος Kh-101 έπληξε πολυκατοικία στο Κίεβο

14/05/2026 - 22:08
Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι – Το κοινοβούλιο δεν ενέκρινε όλους τους υπουργούς του

14/05/2026 - 20:48
Στάρμερ
ΚΟΣΜΟΣ

«Διπλωματική» απάντηση Στάρμερ στον Στρίτινγκ: «Λυπάμαι πολύ που αποχωρείς από την κυβέρνηση»

14/05/2026 - 20:05

Διαβάστε Επίσης

TB2 Bayraktar: Η τουρκική Baykar υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την γαλλική Safran

Spike NLOS: Στον Αυλώνα οι πρώτοι χειριστές – Έως τα τέλη του έτους όλα τα συστήματα σε Έβρο και νησιά

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις και πιθανές βροχές – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1948 το Ισραήλ δέχεται επίθεση από την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και την Υπεριορδανία

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από τη μαζική ρωσική επίθεση – Πύραυλος Kh-101 έπληξε πολυκατοικία στο Κίεβο

ΜΟΕ: Ο διοικητής της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ «Ρίμινι» επισκέφθηκε την τουρκική 9η Συνοριακή Ταξιαρχία στην Ανδριανούπολη [pics]

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι – Το κοινοβούλιο δεν ενέκρινε όλους τους υπουργούς του

Νίκος Χριστοδουλίδης στην Βουλή των Ελλήνων: «Η Τουρκία είναι υπόλογη, η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται ούτε ως σκέψη»

Top News

Eurovision 2026: Θρίλερ με τη συμμετοχή της Σουηδίας - Η Felicia έχασε τη φωνή της λίγο πριν τον τελικό

Eurovision 2026: O Akylas νιαουρίζει και το κοινό ενθουσιάζεται - Το βίντεο που έγινε viral

Η Μαρία Καρυστιανού προαναγγέλλει το νέο κόμμα: Στις 21 Μαΐου, όλοι μαζί με την Ελπίδα για μια νέα αρχή

Η Μπέττυ Μαγγίρα χόρεψε τσιφτετέλι με το «Jalla» στην έναρξη του «Eurovision Night»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert