OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σχεδιάζει να ενσωματώσει τη Λευκορωσία έως το 2030 σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο

21/02/2023 - 22:12
Λευκορωσία
Share on FacebookShare on Twitter

Το Κέντρο «Ντοσιέ» (dossier –center) όπως και ένδεκα μέσα ενημέρωσης από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν στην διάθεση τους έγγραφο για την στρατηγική του Κρεμλίνου για την ενσωμάτωση της Λευκορωσίας στη Ρωσία έως το 2030.

Το έγγραφο έχει τίτλο «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τη λευκορωσική κατεύθυνση». Όπως ισχυρίζεται ο εν λόγω ιστότοπος, το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από κοινού από τη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας με τις μυστικές υπηρεσίες FSB και SVR και το Γενικό επιτελείο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα σχέδια ως προς τη Λευκορωσία εκπονήθηκαν το 2021 και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν άλλαξαν σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σύμφωνα με την εν λόγω στρατηγική, έως το 2030 προτίθεται να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος της Λευκορωσίας λαμβάνοντας υπ όψιν τα ρωσικά συμφέροντα, να επιδιώξει την υπεροχή της ρωσικής γλώσσας έναντι της λευκορωσικής και να εισάγει μια απλουστευμένη διαδικασία χορήγησης ρωσικών διαβατηρίων στους Λευκορώσους.

Εκτός των άλλων, η Ρωσία θέλει να ελέγχει τον χώρο των πληροφοριών της Λευκορωσίας, να ανοίξει στην χώρα κέντρα εξετάσεων για τους φοιτητές, όπως επίσης επιστημονικά και πολιτιστικά κέντρα. Προϋποτίθεται, ότι όλα αυτά θα είναι παραρτήματα του οργανισμού Rosotrudnitsestvo (Ρωσική συνεργασία) στα οποία συχνά με κάλυψη εργάζονται Ρώσοι πράκτορες, γράφει το «Ντοσιέ».

Έως τα τέλη του 2022 η διοίκηση του Ρώσου προέδρου θα έπρεπε να πείσει την ηγεσία της Λευκορωσίας ότι είναι αναγκαίο να εργασθεί για την δημιουργία του Ενωσιακού κράτους, το οποίο τυπικά είχε δημιουργηθεί από το 2000.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα σχέδια

Τον Νοέμβριο του 2022 στο πλαίσιο του λεγόμενου διατάγματος περί ολοκλήρωσης του Ενωσιακού κράτους, εγκρίθηκαν 28 προγράμματα εμπορικής και οικονομικής ολοκλήρωσης των δύο χωρών. Τα προγράμματα αφορούν στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές, στον συγχρονισμό της φορολογικής και τελωνειακής πολιτικής. Τότε εγκρίθηκε και το κοινό στρατιωτικό δόγμα.

Στο στάδιο συμφωνίας αυτών των προγραμμάτων ο Λουκασένκο διαβεβαίωνε ότι η οικονομική ολοκλήρωση με την Ρωσία δεν απειλεί την κυριαρχία της Λευκορωσίας. Ο Πούτιν τότε συγκεκριμένα, είχε δηλώσει ότι μετά τη δημιουργία της οικονομικής βάσης μπορεί να αρχίσει και η πολιτική σύγκλιση των δύο χωρών. Εκτός από τους στόχους, στο σχέδιο στρατηγικής αναφέρονται και οι απειλές για τα σχέδια της Ρωσίας στην Λευκορωσία, γράφει το «Ντοσιέ». Το Κρεμλίνο εξέφραζε τους φόβους του για την προσέγγιση της Λευκορωσίας με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, την επιρροή εθνικιστών και φιλοδυτικών πολιτικών στον Λουκασένκο, την άρνηση να διδάσκεται στην Λευκορωσία η ρωσική γλώσσα. Θεωρούσε επίσης απειλή την χρήση στην Λευκορωσία αμερικανικών και ευρωπαϊκών εμβολίων αντι των ρωσικών κατά της Covid-19.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα σχέδια. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος της επίτευξης πλήρους ελέγχου επί της Λευκορωσίας είναι ακόμη σε ισχύ» εκτιμά πηγή μέσου ενημέρωσης στα χέρια του οποίου περιήλθε το έγγραφο εσωτερικής χρήσεως του Κρεμλίνου. Εκτός των άλλων όλοι οι εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν για το περιεχόμενο του εγγράφου, συμφώνησαν ότι ο Λουκασένκο, εξαιτίας της βοήθειας που παρέχει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει χάσει όλα τα υπολείμματα της ανεξαρτησίας

Το έγγραφο περιήλθε στα χέρια δημοσιογράφων των ακόλουθων μέσων: Delfi (Εσθονία), Dossier-Center, Kyiv Independent (Ουκρανία), Belarusian Investigative Center (Λευκορωσία), Yahoo News (ΗΠΑ), Süddeutsche Zeitung (Γερμανία), Westdeutscher Rundfunk (Γερμανία), Norddeutscher Rundfunk (Γερμανία), Expressen (Σουηδία), Frontstory (Πολωνία) и VSquare (Όμαδα των χωρών του Βίσεγκράντ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dossier-center, svoboda.org, https://newtimes.ru/

Tags: ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟΚΡΕΜΛΙΝΟΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος της Χεζμπολάχ λέει «όχι» σε συνομιλίες με το Ισραήλ

04/05/2026 - 16:35
Στενά το Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Τα Εμιράτα κατηγορούν το Ιράν ότι επιτέθηκε με drones σε πετρελαιοφόρο

04/05/2026 - 16:08
CENTCOM - Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

CENTCOM: Δύο αμερικανικά εμπορικά πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ

04/05/2026 - 15:53

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Δεν υπάρχει «οριστική ακύρωση» σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών Tomahawk

C-390 Millenium: Παραγγελία «μαμούθ» από τα Εμιράτα για 10+10 μεταγωγικά αεροσκάφη

Tο πρώτο ιπτάμενο τάνκερ KC-46 του Ισραήλ ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση στις ΗΠΑ [pics]

Λίβανος: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος της Χεζμπολάχ λέει «όχι» σε συνομιλίες με το Ισραήλ

Tiger Meet 2026: Ξεκίνησε η μεγάλη αεροπορική άσκηση του NATO στον Άραξο – Οι αποστολές και οι συμμετοχές [vid]

Στενά του Ορμούζ: Τα Εμιράτα κατηγορούν το Ιράν ότι επιτέθηκε με drones σε πετρελαιοφόρο

CENTCOM: Δύο αμερικανικά εμπορικά πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ

Μητσοτάκης και Δένδιας συναντήθηκαν με τον Ευρωπαίο επίτροπο Άμυνας: Στο επίκεντρο τα αμυντικά χρηματοδοτικά εργαλεία

Top News

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη «ραγίζει καρδιές» για τον θάνατο του Γιάννη Κολοτούρα: Πίστεψα ότι ίσως το θαύμα να γίνει

O Αντρέας Γεωργίου και ο Νίκος Πολυδερόπουλος ποζάρουν μαζί, κρατώντας τα μωρά τους αγκαλιά

Μαρία Σάκκαρη: Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι προετοιμασίες του γάμου μου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 13,5 μονάδων για τη ΝΔ, έως το 10% τα ποσοστά για Τσίπρα και Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert