Ρωσία: Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Με φόντο την αυξανόμενη παρουσία Ρώσων μισθοφόρων της Wagner στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία των δύο πλευρών έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρέσβης της Ρωσίας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε για το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποκάλυψε ότι οι δύο χώρες διαπραγματεύονται την δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής βάσης και επί του παρόντος οι συζητήσεις στρέφονται γύρων από την τοποθεσία. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Συνομιλίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό εξέλιξη μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο κρατών. Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, επιλέγεται το μέρος όπου θα δημιουργηθεί η βάση».

Στη συνέχεια, ο Αλεξάντρ Μπικάντοφ απάντησε σε ερώτηση αναφορικά με την πιθανή δράση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική και ιδιαίτερα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν την δράση ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, ενώ η Ουκρανία δεν έχει ούτε διπλωματική αποστολή στην συγκεκριμένη χώρα.

Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι η στρατιωτικό – τεχνική συνεργασία των δύο πλευρών είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς, πάνω στους οποίους έχουν επενδύσει τόσο η Ρωσία όσο και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με στόχο την αύξηση προμηθειών στρατιωτικού εξοπλισμού και την αποτροπή ενός εμφυλίου πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, η μισθοφορική οργάνωση Wagner έχει αναπτυχθεί στην χώρα, έχοντας αναλάβει αποστολές εκπαίδευσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, αλλά και μισθοφόροι άλλων ρωσικών οργανώσεων βρίσκονται στην περιοχή, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον της Μόσχας για να αυξήσει την παρουσία της στην συγκεκριμένη αφρικανική περιφέρεια.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / TASS | Φωτογραφίες αρχείου Reuters