Ρωσία: Τιμωρεί με φυλάκιση τη διάδοση fake news για το στρατό εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία

Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου στη Ρωσία ενέκρινε σήμερα νόμο ο οποίος προβλέπει βαριές ποινές κάθειρξης και πρόστιμα για οποιονδήποτε δημοσιεύει «ψευδείς» ειδήσεις για τις ένοπλες δυνάμεις εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία των ρωσικών δυνάμεων.

Αυτή η τροπολογία σε νόμο, που υιοθετήθηκε σήμερα από τη Δούμα κατά την τρίτη και τελευταία ανάγνωση, προβλέπει βαριά πρόστιμα και ποινές έως και 15 ετών κάθειρξη για αυτούς που σκοπίμως μεταδίδουν «fake news» για τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν σοβαρό αντίκτυπο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κάτω βουλής. Η τροπολογία αυτή, που υιοθέτησε η Δούμα, προβλέπει επίσης κυρώσεις για τα «αιτήματα να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία».

Η κίνηση αυτή έρχεται, συμπτωματικά, μετά τις πολλές αναφορές και εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποκαλύπτουν τα τεράστια προβλήματα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε θέματα διοικητικής μέριμνας και επιμελητείας, ενώ Ρώσοι στρατιώτες είναι παρατημένοι.

Σε πλάνα που δημοσιεύθηκαν χθες, ένας Ρώσος στρατιώτης βιντεοσκόπησε δεκάδες συμπολεμιστές του, να είναι παρατημένοι κάπου στην Ουκρανία, για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διοικητές τους, τους υποχρεώνουν να υπογράψουν έγγραφα με τα οποία δηλώνουν ότι έχουν απολυθεί από τον στρατό εδώ και καιρό! Η τακτική της Ρωσίας να «παραμελεί» τους στρατιώτες της πάει στο επόμενο επίπεδο, κάνοντας πως «δεν τους ξέρει καν».

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters