Ρωσία: Υπό κράτηση ο Γκίρκιν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου – Συνελήφθη και ο συνεργάτης του

Το ρωσικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο Ίγκορ Γκίρκιν θα τεθεί υπό κράτηση μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της «έκκλησης για εξτρεμισμό».

Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι ως πρώην αξιωματικός της FSB θα μπορούσε «εύκολα να φτιάξει μια συνομωσία και ύστερα να κρυφτεί», γι’αυτό απορρίφθηκε η αίτησή του να τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πάσχει από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και θα πρέπει να παραμένει σπίτι του για να λαμβάνει την αγωγή του. Πρόσθεσε ότι η δήλωση του ανακριτή για ενδεχόμενη απόδρασή του στο εξωτερικό είναι «ειλικρινά γελοία», αφού καταζητείται από την Ιντερπόλ στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ενώ έχει καταδικαστεί και από ολλανδικό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη.

Υποστηρίζει σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά επικρίνει την ηγεσία του Κρεμλίνου.

Ο πρώην επονομαζόμενος «λαϊκός κυβερνήτης» της περιοχής του Ντόνετσκ και σύμμαχος του «Στρέλκοφ», Πάβελ Γκούμπαρεφ, συνελήφθη κοντά στο κτίριο του Περιφερειακού Δικαστηρίου Μετσάνσκι της Μόσχας.

Στις 18 Ιουλίου, σε μια από τις πιο ευθείες δηλώσεις του, σε μια ανάρτηση στο Telegram που διαβάστηκε από τουλάχιστον 760.000 ανθρώπους, ο Γκίρκιν εξαπέλυσε ύβρεις σε βάρος του προέδρου Πούτιν και τον προέτρεψε να παραδώσει την εξουσία «σε κάποιον πραγματικά ικανό και υπεύθυνο».

Ο όμιλος μέσων ενημέρωσης RBC, επικαλούμενος δύο μη κατονομαζόμενες πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, μετέδωσε ότι ερευνήθηκε το σπίτι του Γκίρκιν στη Μόσχα και ότι κρατείται λόγω μια καταγγελίας σε βάρος του από έναν πρώην εργαζόμενο της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner «για τα υβριστικά σχόλια κατά του Ρώσου προέδρου».

Φωτογραφία Reuters