Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν κοινή περιπολία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα

Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν σήμερα κοινή περιπολία πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα, μετέδωσαν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας. Το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε πως οι πτήσεις των αεροσκαφών πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν παραβιάσθηκε ο εναέριος χώρος άλλων χωρών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωσή του πως η περιπολία εντάσσεται στο «ετήσιο σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας» των δύο χωρών και πραγματοποιήθηκε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό. Όπως επισημαίνει το Indo-Pacific News, για την κοινή περιπολία και τις ανάγκες της, Ρωσικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν σε αεροπορική βάση στην Κίνα και Κινεζικά μαχητικά σε ρωσικό αεροδρόμιο. Στην περιπολία πήραν μέρος βομβαρδιστικά Tu-95MS από τη Ρωσία και H-6K από την Κίνα, τα οποία συνόδευαν ρωσικά μαχητικά Su-30SM και Su-35S.

Από την πλευρά του το Γενικό Επιτελείο της Σεούλ (JCS) ανακοίνωσε πως δύο κινεζικά και έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Νότιας Κορέας (KADIZ) χωρίς προειδοποίηση, αναγκάζοντας την Πολεμική Αεροπορία να μεταφέρει μαχητικά στο σημείο.

Η είσοδος των αεροπλάνων στο KADIZ έγινε καθώς η Νότια Κορέα κάνει βήματα ενίσχυσης της συμμαχίας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού Κίνας-ΗΠΑ, ενώ διατηρεί την αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το JCS είπε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν κατά μήκος του KADIZ αλλά δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters