Ρωσικά ΜΜΕ: Ουκρανικό USV «χτύπησε» το λιμάνι του Νοβοροσίσκ [vid]

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί από πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφάνειας έπληξε χθες το βράδυ το λιμάνι του Νοβοροσίσκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Αυτό θα ήταν στρατηγικά σημαντικό πλλήγμα, δείχνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού ναυτικού απειλείται. Μετά την δημοσίευση, ορισμένα από τα ρωσικά μέσα «κατέβασαν» τα δημοσιεύματά τους, χωρίς όμως να τα διαψεύσουν, δείχνοντας έτσι ότι ίσως γίνονται προσπάθειες για να αποσιωπηθεί αυτή η ιστορία.

Τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας USV της Ουκρανίας μπορούν πλέον να φτάσουν σε μια βάση του ρωσικού ναυτικού που μέχρι τώρα θεωρούνταν ασφαλής. Όταν τα drones χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν στη Σεβαστούπολη στις 29 Οκτωβρίου, είχαν ως αποτέλεσμα μια σημαντική αλλαγή στις επιχειρήσεις του ρωσικού ναυτικού.

Η απειλή θεωρείται τόσο σοβαρή που προστέθηκαν νέες άμυνες στη Σεβαστούπολη, ενώ το ρωσικό ναυτικό απομάκρυνε πολλά πλοία του από το λιμάνι.

Τοπικές ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι ένα ουκρανικό «ναυτικό μη επανδρωμένο σκάφος» χτύπησε τη νύχτα τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Sheskharis της εταιρείας Transneft.

Το Νοβοροσίσκ είναι μια σημαντική ναυτική βάση και τερματικός σταθμός πετρελαίου στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας. Σε απόσταση 675 χλμ. από την Οδησσό, είναι πολύ πιο μακριά από την ουκρανική επικράτεια από τη Σεβαστούπολη και μέχρι τώρα θεωρούνταν «εκτός εύρους των ουκρανικών επιθέσεων».

Η επίθεση δεν μπορεί ακόμα να επαληθευτεί, ωστόσο έχει αναφερθεί σε πολλές τοπικές πηγές και έχει δημοσιευθεί και ένα βίντεο.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Transneft, που διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Sheskharis με ανακοίνωσή της αρνήθηκε την επίθεση.

Με πληροφορίες από: Naval News