Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια εκτόξευσαν πυραύλους από τον Αρκτικό Ωκεανό

Η Ρωσία αγνοεί οποιαδήποτε προειδοποίηση σχετικά με τις εκτοξεύσεις πυραύλων και μπαίνει και αυτή στο παιχνίδι της Βορείου Κορέας και των ΗΠΑ με νέες προκλητικές κινήσεις. 

Τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια, Tula 667BDRM και 955 Yuri Dolgoruky, εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους στην περιοχή Καμτσάτκα και Αρχαγγέλσκ, ανοιχτά του Αρκτικού Ωκεανού, στο πλαίσιο δοκιμαστικής άσκησης.

«Στις 24 Αυγούστου, ακολουθώντας το σχέδιο μάχης του ρωσικού στρατού για πιθανή απειλή, δύο βαλλιστικές κεφαλές εκτοξεύτηκαν με επιτυχία απόλυτη από τα πολεμικά υποβρύχια Tula και Yuri Dolgoruky», ανέφερε σε δήλωση του το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Πηγές αναφέρουν ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στον Αρκτικό Ωκεανό και στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

«Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν ολοκλήρωσαν τον πλήρη κύκλο του προγράμματος πτήσεων και πετύχαιναν στόχους στην περιοχή Chizha, στην περιοχή Arkhangelsk και στην περιοχή Kura στη χερσόνησο της Kamchatka», ανέφερε Ρώσος αξιωματικός, υπεύθυνος για την πυραυλική εκτόξευση.

Το υπουργείο σημείωσε ότι αυτές οι ασκήσεις επιβεβαίωσαν τις τεχνικές ιδιότητες των βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και την απόδοση όλων των πυραυλικών συστημάτων στα ρωσικά πολεμικά υποβρύχια.

Οι ασκήσεις έρχονται μόνο λίγες μέρες αφού το ρωσικό υπουργείο άμυνας προκήρυξε μεγάλη εξοπλιστική δαπάνη για νέα πολεμικά υποβρύχια.

Ειδικότερα, το ρωσικό ναυτικό θα λάβει έξι υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για το 2020, για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες από του πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Πιο συγκεκριμένα, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει εντός του 2020 τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια «Knyaz Oleg» (κλάσης Project 955A), το Novosibirsk (κλάσης Project 885M), το Kazan (κλάσης Project 885M) και το Belgorod (κλάσης Project 09852).

Πηγή: TASS