Ρωσικό αεροσκάφος θα πραγματοποιήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τα εδάφη της Τουρκίας

Ρώσοι «επιθεωρητές» θα πραγματοποιήσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Τουρκία στο πλαίσιο της συνθήκης για  «ανοικτούς ουρανούς», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πρόβλεψης Κινδύνων του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ρίζκοφ.

«Η πτήση παρατήρησης πάνω από το έδαφος της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στις 25 με 28 Φεβρουαρίου του 2020 και θα ξεκινήσει από το αεροδρόμιο Eskisehir.», δήλωσε ο Ρίζκοφ.

Η πτήση θα πραγματοποιηθεί με αεροσκάφος Tu-154M-LK-1.

Το αεροσκάφος είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει πιστά τη διαδρομή που ενέκρινε προηγουμένως η Τουρκία και οι Τούρκοι ειδικοί θα ελέγξουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης και την τήρηση των διατάξεων της Συνθήκης, δήλωσε ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Η διεθνής συνθήκη “Open Skies”, στην οποία συμμετέχουν 34 κράτη, υπεγράφη το 1992, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2002, και έχει χαρακτήρα υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αποσκοπώντας στην διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (διατλαντικά) από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ, μέσω εναέριων παρατηρήσεων.

Η περίεργη χρονική συγκυρία

Η πτήση επιτήρησης της ρωσικής αεροπορίας θα διεξαχθεί την ώρα που Ρωσία και Τουρκία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Συρία.

Η Μόσχα και η Άγκυρα ετοιμάζουν μια νέα σειρά διαβουλεύσεων για την κατάσταση στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται μια νέα σειρά διαβουλεύσεων, η οποία ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε μια συμφωνία για το πώς θα πετύχουμε, ώστε να υπάρξει πραγματικά μια ζώνη αποκλιμάκωσης και να μην επιχειρούν εκεί οι τρομοκράτες» , δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Λαβρόφ, επεσήμανε ότι «κανένας και ποτέ δεν συμφώνησε στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, ότι δεν θα δίδονται στους τρομοκράτες απαντητικά πλήγματα, σε περίπτωση που θα επιχειρήσουν να δράσουν όπως άρχισαν να δρουν».