Ρωσικό ΥΠΑΜ: «Ένα ρωσικό MiG-31 κατέρριψε ένα ουκρανικό Su-24» [vid]

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σήμερα, 27 Οκτωβρίου 2022, ένα ρωσικό μαχητικό MiG-31 κατέρριψε ένα ουκρανικό Su-24, στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ, τα μαχητικά MiG-31 είχαν αποστολή να διεξάγουν αεροπορικές περιπολίες σε καθορισμένες περιοχές. Το πλήρωμα εντόπισε έναν εναέριο στόχο κατά τη διάρκεια μιας από τις πτήσεις του. Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι ο στόχος ήταν ένα ουκρανικό αεροσκάφος, το πλήρωμα εκτόξευσε έναν πύραυλο αέρος-αέρος για να αναχαιτίσει το ουκρανικό Su-24.

Το βίντεο που δημοσίευσε η Ρωσία δείχνει το πλήρωμα του MiG-31 να προσδένεται για την αποστολή και να απογειώνεται μεταφέροντας δύο πυραύλους RVV-BD εμβέλειας 300 km κάτω από την άτρακτο και δύο πυραύλους RVV-SD μέγιστης εμβέλειας 110 km.

Ωστόσο, στο βίντεο δεν φαίνεται κάποια εκτόξευση πυραύλου ή η εμπλοκή με το ουκρανικό μαχητικό. Κατά την προσγείωση, το αεροσκάφος εξακολουθεί να φαίνεται με τους 2 πυραύλους RVV-BD του ακόμα κάτω από την άτρακτο και έναν πύραυλο RVV-SD στον πυλώνα της δεξιάς πτέρυγας.

Σε δημοσίευμα της ρωσικής Izvestia για το περιστατικό, ο διοικητής του αεροσκάφους MiG-31, λέει ότι το πλήρωμα του ουκρανικού Su-24 αντιλήφθηκε την απειλή που αποτελούσε το MiG-31 και «προσπάθησε να κάνει ελιγμούς για να αποφύγει την επίθεση».

Το πλήρωμα του MiG-31 εκτόξευσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και είδαν το Su-24 να εξαφανίζεται από το ραντάρ τους. Στη συνέχεια έλαβαν επιβεβαίωση από το ραντάρ ελέγχου τους ότι το ουκρανικό αεροσκάφος είχε χτυπηθεί, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

Πηγή: The Eurasian Times