Ρωσικό ΥΠΑΜ: «Η Ουκρανία δεν τηρεί την εκεχειρία και βομβαρδίζει ρωσικές θέσεις»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τηρούν την κατάπαυση του πυρός των 36 ωρών που διατάχθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ενώ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει στρατιωτικές θέσεις των Ρώσων.

Τις προηγούμενες ώρες, ρουκέτες έπεσαν πάνω σε ένα κτίριο κατοικιών στην ουκρανική πόλη Κραματόρσκ κοντά στο ανατολικό μέτωπο, προκαλώντας ζημιές σε 14 σπίτια, αλλά χωρίς θύματα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός δήμαρχος. Οι κάτοικοι περιέγραψαν αρκετές εκρήξεις.

Λίγο μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, αξιωματούχοι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι βομβάρδισε την περιφερειακή πρωτεύουσα του Ντόνετσκ με πυροβολικό, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Πούτιν διέταξε την 36ωρη κατάπαυση του πυρός στον 10μηνο πόλεμο σε μια αιφνιδιαστική κίνηση την Πέμπτη, λέγοντας ότι θα διαρκέσει μέχρι το τέλος των Ρωσικών Ορθοδόξων Χριστουγέννων το Σάββατο.

Όμως η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της απέρριψαν την έκκλησή του, χαρακτηρίζοντάς το ένα τέχνασμα με στόχο να δώσει στη Μόσχα χρόνο να ενισχύσει στρατεύματα και εξοπλισμό μετά από μεγάλες απώλειες στη βιομηχανική περιοχή του Ντόνετσκ.

Παρά τις προειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής που ηχήθηκαν σε αρκετές περιοχές, δεν αναφέρθηκαν σημαντικές αεροπορικές επιδρομές από Ουκρανούς αξιωματούχους μετά την ώρα έναρξης της εκεχειρίας.

Ένας διασώστης σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν πυροσβεστικό τμήμα στην πόλη της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Οι μάχες δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και η Ρωσία εξαπέλυσε κύματα αεροπορικών επιδρομών κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, συνήθως μια περίοδο εορτασμού τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters