Ρότα για την Κυπριακή ΑΟΖ χάραξε το Yavuz ;

Μπορεί πριν από μερικές ημέρες το Γιαβούζ να αποχώρησε από την περιοχή της κυπριακή Αποκλειστικής Ζώνης, ωστόσο φαίνεται πως επρόκειτο για ένα «διάλειμμα» από τις δραστηριότητές του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό γεωτρύπανο επιστρέφει σε αυτήν.

Οι εντάσεις αναμένεται να κλιμακωθούν εκ νέου, καθώς το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ φαίνεται να κατευθύνεται ξανά προς την κυπριακή ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα προς αδειοδοτημένο τεμάχιο στην περιοχή.

To πλοίο γεωτρύπανο “Yavuz” της τουρκικής TPAO δείχνει να κινείται από χθες προς αδειοδοτημένο τεμάχιο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλατφόρμα είχε μετακινηθεί προ εβδομάδων από σημείο κοντά στην χερσόνησο της Καρπασίας –όπου σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ολοκλήρωσε ερευνητική γεώτρηση, στα ανοικτά του λιμανιού Tasuku όπου είχε αγκυροβολήσει.

Από χθες το Yavuz ξεκίνησε με αρχική δηλωμένη πορεία το λιμάνι της Αττάλειας.

Σήμερα το πρωί η κατεύθυνση του πλοίου άλλαξε (destination: Offshore σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Marine Traffic και Ship Info) αμέσως μετά την πορεία που ακολούθησε δυτικά του κόλπου της Πόλεως Χρυοσοχούς. Ενώ η πορεία του δείχνει να είναι προσανατολισμένη προς την νότια ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κίνηση αυτή συνδέεται πιθανότατα με την κοινοποίηση μέσω ΟΗΕ των «αξιώσεων» της Τουρκίας στο Οικόπεδο 7, καθώς η Άγκυρα επιμένει ότι μέρος του ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

 

Πηγή: politis.com.cy