Ρωσία-Αίγυπτος σε κοινή άσκηση στην Μεσόγειο

Κοινές αεροναυτικές ασκήσεις ξεκίνησαν στη Μεσόγειο η Ρωσία και Αίγυπτος.

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Ιουνίου και κατά τη διάρκειά τους, πολεμικά πλοία των δύο χωρών, με υποστήριξη αεροπορικών δυνάμεων, θα ασκηθούν στην εκτέλεση αποστολών «προστασίας των θαλασσίων οδών από ποικίλες απειλές».

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνάμεων με σκοπό την οργάνωση των επικοινωνιών και του ανεφοδιασμού πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς και επιχειρήσεων νηοψίας «ύποπτων σκαφών».

Σύμφωνα με τους Ρώσους στόχος των ασκήσεων είναι “η εδραίωση και ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Στόλων Ρωσίας και Αιγύπτου προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας στη θάλασσα, η ανταλλαγή εμπειριών για την απόκρουση ποικίλων θαλάσσιων απειλών, η σχεδίαση και ο συντονισμός κοινών προσπαθειών ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις, που εμφανίζονται στις θαλάσσιες λεκάνες εντατικής ναυσιπλοΐας”.
Στις ασκήσεις συμμετέχουν από ρωσικής πλευράς η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο καταδρομικό “Μόσχα” και το πολεμικό ελικόπτερο Ка-27, που μεταφέρει, η αερόστρωμνη πυραυλάκατος “Σαμούμ”, το μεγάλο αποβατικό πλοίο “Αλεξάντρ Σαμπάλιν”, το δεξαμενόπλοιο “Ιβάν Μπουμπνόφ”, το ρυμουλκό «МΒ-31» και από αιγυπτιακής οι φρεγάτες “Τάμπα” και “Ντουμιάτ”, το σκάφος ανεφοδιασμού «Σαλατίν”, οι πυραυλάκατοι “25 Απριλίου” και “18 Ιουνίου”, δύο αεροσκάφη F-16 και ένα ελικόπτερο διοίκησης.
Το καταδρομικό “Μόσχα”, που θα ηγείται του κοινού σχηματισμού, φιλοξενεί το κινητό διοικητήριο της άσκησης, ενώ το σταθερό επιτελείο της θα εγκατασταθεί στο Ενιαίο Επιχειρησιακό Κέντρο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου στην Αλεξάνδρεια.
Διοικητές της άσκησης έχουν οριστεί από ρωσικής πλευράς ο υποδιοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αντιναύαρχος Βαλέρι Κουλικόφ, ενώ από αιγυπτιακής ο διοικητής της διεύθυνσης πολεμικής προετοιμασίας του Στόλου της Αιγύπτου, ναύαρχος Αχμέντ Μαχμούντ Μουφάραχ.