Ρωσία: ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού με μεγάλες εκδηλώσεις

Η Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού εορτάζεται σήμερα τελευταία Κυριακή  του Ιουλίου σε όλη την Ρωσία. Στα βασικά σημεία όπου εδρεύουν οι Στόλοι του Ειρηνικού και του Βόρειου Ωκεανού, της Μαύρης θάλασσας και της Κασπίας τα πολεμικά πλοία θα κάνουν διελεύσεις επιθεώρησης. 
Στην πιο κοντινή σε μας, την Μαύρη Θάλασσα,στην κόλπο της Σεβαστούπολης, στη γραμμή της παρελάσεως θα σταθούν τα καράβια του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος φέτος γιορτάζει τα 230 χρόνια από τη σύστασή του. Στην ίδια γραμμή μαζί του θα σταθεί και το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας, δηλώνει ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του στόλου της Μαύρης θάλασσας, πλοίαρχος 1ης τάξεως Βιατσεσλάβ Τρουχατσόφ:
<<Είναι κοινή επαγγελματική γιορτή. Σε εμάς χωρίζεται σε δύο μεγάλα συστατικά μέρη. Είναι η παρέλαση των καραβιών, βασικά. Στη συνέχεια, ακολουθεί εκείνο που, μάλλον, περιμένουν περισσότερο από όλα οι θεατές που έρχονται στη Σεβαστούπολη για την Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι η στρατιωτική – αθλητική γιορτή. Την έναρξη του θα την κάνει ο εκπρόσωπος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας – το πιο σύγχρονο πυραυλοφόρο καράβι σε αερόστρωμα, το «Μπόρα», το οποίο θα φέρει τις σημαίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Στη συνέχεια θα περάσει το υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας «Ζαπορόζιε». Μετά θα ακολουθήσει ένα δρώμενο, στο οποίο θα επιδειχθούν οι δυνατότητες των καραβιών διαφόρων κατηγοριών, από την πολεμική επιχείρηση μέχρι την επιχείρηση διάσωσης>>,λέει.

Στο Βλαδιβοστόκ: Συνδυασμός εκδηλώσεων

Η κεντρική βάση του στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού, ο οποίος κατά τη διάρκεια τριών, σχεδόν, αιώνων, φυλάσσει τις ανατολικές ακτές της Ρωσίας. Το πρωί της 28ης Ιουλίου στην περιοχή του κόλπου Αμούρσκ θα γίνει μια τεράστια παρέλαση. Ετοιμάζονται να την παρακολουθήσουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης. Μετά από αυτό τους θεατές περιμένει μια θεατρική παράσταση. Ο πλοίαρχος 1ης τάξεως, Ρομάν Μάρτοφ, εκπρόσωπος Τύπου του στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού λέει:<<Θα παρουσιαστούν ιστορικά επεισόδια, τα οποία συνδέονται με τη γέννηση, την ανάπτυξη του στόλου, καθώς επίσης και με την κατάκτηση της Άπω Ανατολής. Θα υπάρχουν και χιουμοριστικά σκετς, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την κουλτούρα του στόλου. Επίσης, θα δοθούν συναυλίες συγκροτημάτων και άλλων καλλιτεχνικών ομάδων της περιοχής του Πριμόρσκ>>.
Βορράς της Ρωσίας:πυρηνικό υποβρυχιο νέας γενιάς
 Την παραμονή της Ημέρας του Πολεμικού Ναυτικού στο Σεβεροντβίνσκε της περιοχής του Αρχάγγελσκ έγινε η καθέλκυση του υποβρυχίου «Νοβοσιμπίρσκ» Αυτό το πυραυλοφόρο θα είναι το τρίτο στη σειρά των πυρηνικών υποβρυχίων νέας γενιάς. Ο εορτασμός της 28ης Ιουλίου θα γίνει στην πρωτεύουσα του στόλου της Βόρειας θάλασσας, στο Σεβερομόρσκ.

 Κασπία Θάλασσα : <<βαλς>> ρυμουλκών στο νερό !

 
Η γιορτή του στολίσκου της Κασπίας θάλασσας στο Αστραχάν θα ξεκινήσει με την επίσημη παράταξη στην πλατεία του Πέτρου του Α’ – του Ρώσου αυτοκράτορα, με το διάταγμα του οποίου το 1896 ιδρύθηκε το Πολεμικό Ναυτικό. Οι ναυτικοί θα επιδείξουν τις δεξιότητές τους στο Δέλτα του Βόλγα. Για παράδειγμα, δυο ρυμουλκά θα «χορέψουν» στο νερό, κάνοντας στροφές 360 μοιρών υπό τους ήχους ενός βαλς.
 Η Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού θα γιορταστεί και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, μεταξύ των κατοίκων των οποίων υπάρχουν βετεράνοι του πολεμικού ναυτικού.

ΠΗΓΗ : Φωνή της Ρωσίας