Η Ρωσία απαντά στο ΝΑΤΟ – Ο Ψυχρός πόλεμος είναι εδώ

Η χθεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην Αν. Ευρώπη οδηγεί σε αλλαγές του ρωσικού στρατιωτικού σχεδιασμού, είπε ο Ρώσος πρέσβης στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο.

“Η δημιουργία επιπλέον στρατιωτικών υποδομών στα σύνορα μας δεν είναι παρά μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στη Ρωσία, η οποία θα απαντήσει επαρκώς, σε κάθε περίπτωση”, είπε.

“Οι σοβαρές αλλαγές της στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης κατά μήκος των ρωσικών συνόρων θα οδηγήσει φυσικά σε αλλαγές στον ρωσικό στρατιωτικό σχεδιασμό, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας”, δήλωσε ο Γκρούσκο.

Χθες οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την συγκρότηση έξι νέων διοικήσεων σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία. Επίσης ανακοίνωσαν ενίσχυση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί κινδύνους για τη Ρωσία, ειδικά στη Βαλτική, η οποία καθίσταται πλέον περιοχή στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ,  υποστήριξε ο Ρώσος αξιωματούχος. Επίσης η δημιουργία νατοϊκού κέντρου εκπαίδευσης στη Γεωργία, θα προκαλέσει γεωπολιτική ένταση και θα απειλήσει τη περιφερειακή ασφάλεια, υπογράμμισε.

«Το κοινό κέντρο εκπαίδευσης στη Γεωργία δε μπορεί παρά να θεωρηθεί ως πρόκληση εναντίον μας. Δεν υπήρχε ανάγκη να προχωρήσει το ΝΑΤΟ σε ένα τέτοιο βήμα”, είπε ο Γκρούσκο, υποστηρίζοντας πως οι χώρες της περιοχής της Μαύρης θάλασσας είναι ικανές να εξασφαλίσουν, μόνες τους, την ασφάλειά τους.

Το κοινό κέντρο εκπαίδευσης θα δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα της χώρας Τυφλίδα και σε αυτό θα συνεκπαιδεύονται γεωργιανά και νατοϊκά στρατεύματα. Η αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αν. Ευρώπη ανησυχεί τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του κατηγορεί τη Ρωσία για την επέμβασή της στην ουκρανική κρίση.

Αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να ενισχύσει την Ουκρανία με πολεμικά όπλα, για να συνεχίσει να πολεμά τους “υποστηρικτές της ελευθερίας”, όπως τους χαρακτήρισε ο Γκρούσκο, θα υπάρξουν απρόβλεπτα αποτελέσματα, είπε, απειλώντας ανοικτά με κλιμάκωση της έντασης, άγνωστο όμως που.

Φυσικά η Μόσχα δεν παραδέχεται πως η ίδια προμηθεύει με όπλα τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στην Αν. Ουκρανία, οι οποίοι βρέθηκαν, ξαφνικά, να διαθέτουν βαρύ οπλισμό και πλέον και αεροπορία.

Χθες ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ, Ράσμουσεν, δήλωσε πως υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει την Εσθονία ή τη Λετονία, με όχημα τις εκεί ρωσικές μειονότητες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την συνοχή του ΝΑΤΟ, καθώς Ουγγαρία και Ελλάδα, όπως είπε, είναι πιθανόν να διαταράξουν την ενότητα της συμμαχίας.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, θα συναντηθούν στη Μόσχα με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, οι οποίοι φαίνεται πως κομίζουν ειρηνευτική πρόταση για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία.

Πηγή: Sputnik
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert