Η Ρωσία επίκεντρο διπλωματικών προσπαθειών για την Συρία

Στην εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στους 21 μήνες που διαρκεί, «στρατεύεται» η Ρωσία

Στη Μόσχα μεταφέρεται το επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών, καθώς εκεί μετέβησαν και μεταβαίνουν, αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαισάλ Μοκτάντ, και μετέπειτα ο ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι.
Ο κ. Μπραχίμι αναμένεται στη Μόσχα το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο οποίος έχει χρεωθεί την υπόθεση Συρία για λογαριασμό του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαισάλ Μοκντάντ μετέβη στη Μόσχα από τη Βηρυτό, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια πηγή στο αεροδρόμιο της λιβανικής πρωτεύουσας.

Το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS ανέφερε από την πλευρά του, για μια περιοδεία σήμερα «αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης» στη Μόσχα, η οποία έως τώρα ήταν ο στενότερος σύμμαχος του καθεστώτος Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επίσκεψη του επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Μοχάμεντ Αμρ, για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, σχετικά με τη Συρία.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ανέφεραν αυτή την εβδομάδα, περί συμφωνίας μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα έχει όλες τις εξουσίες, αλλά και τη διατήρηση του Άσαντ μέχρι το 2014 κάτι που δεν δέχεται η αντιπολίτευση, ενώ σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα το καθεστώς Άσαντ είναι σε διαρκή αποσύνθεση.
Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι υπάρχει αμερικανο-ρωσικό σχέδιο για την διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

«Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο και δεν αποτελεί θέμα συζήτησης», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Χθες, Τετάρτη, το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ανέφερε την αποστασία του επικεφαλής της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας, Αμπντέλ Αζίζ αλ-Γιασέμ Χαλάλ.
Χωρίς να επιβεβαιώνει αυτή την αποστασία, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετέφερε τη διαπίστωση ότι θα ήταν «ένα ακόμη σημάδι της κατάρρευσης του καθεστώτος μέσα από τον εσωτερικό κύκλο του Άσαντ κάτι που κάνει εμφανές ότι η πτώση είναι αναπόφευκτη».