H Ρωσία εξοπλίζεται με επιπλέον πυραύλους Iskander-M και Kalibr

 Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύονται με προηγμένα οπλικά συστήματα αυξάνοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κατά 60% το ποσοστό τέτοιων όπλων σε υπηρεσία.

Μια ταξιαρχία αυτοκινούμενων βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M, εξήντα πύραυλοι cruise τύπου Kalibr, ένδεκα τζετ και έξι ελικόπτερα παραδόθηκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το τελευταίο δίμηνο, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού. Μεταξύ των 600 και πλέον καινούργιων και 300 ανακατασκευασμένων οπλικών συστημάτων που παραδόθηκαν από την στρατιωτική βιομηχανία της χώρας, συγκαταλέγονται εννέα συστήματα ραντάρ, μια κορβέτα κλάσης Steregushchy (Sovershennyy) και δύο περιπολικά σκάφη καθώς και μια θαλάσσια εξέδρα για πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borey.

Οι τελευταίες παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ανεβάζουν το ποσοστό των προηγμένων συστημάτων που εντάχθηκαν σε ρωσική υπηρεσία από τις αρχές του έτους σχεδόν στο 60% με αντίστοιχη αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2017 της τάξης του 0,5% και άνω, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιούρι Μπαρίσοφ. Η ρωσική Αεροπορία παρέλαβε το δεύτερο τρίμηνο του έτους περισσότερα από 70 νέα και επισκευασμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα διαφόρων τύπων, το Ναυτικό παρέλαβε 3 υποβρύχια, 42 τορπίλλες και ένα σκάφος αντι-δολιοφθοράς και ο Στρατός 35 νέα και 155 επισκευασμένα άρματα μάχης καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στα προηγμένα όπλα, όπως τους πυραύλους cruise τύπου Kalibr που χρησιμοποιήθηκαν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία από πλοία του ρωσικού στολίσκου της Κασπίας και τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Iskander-M. Οι πύραυλοι 3Μ-54 Kalibr, με εμβέλεια 2.500 χλμ, εκτοξεύθηκαν από σκάφη κλάσης Buyan-M και υποβρύχια κλάσης Varshavyanka από την Κασπία και την Μεσόγειο.

Οι αυτοκινούμενοι (επί οχήματος-φορέα-εκτοξευτή 9Ρ78-1) τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι 9Κ720 Iskander ή SS-26 «Stone», όπως είναι γνωστοί στο ΝΑΤΟ, αναπτύχθηκαν για να αντικαταστήσουν μέχρι το 2020 τους πεπαλαιωμένους ΟΤR-21 Tochka. Οι Iskander-M μπορούν να μεταφερθούν αεροπορικώς και είναι σε θέση να εκτοξεύσουν δύο υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε ύψος 50 μ με ταχύτητα 2.100-2.600 μ/δευτ. (6,2 Μαχ) κατά στόχων σε απόσταση από 50 έως 400-500 χλμ εντός 4 λεπτών από την στιγμή που το σύστημα ταχθεί για βολή, με μεσολαβούντα χρόνο μεταξύ βολών λιγότερο του ενός λεπτού.

Κάθε βλήμα βάρους 4.615 κιλών φέρει πολεμική κεφαλή 710-800 κιλών ενώ δύναται να εξοπλισθεί και με πυρηνική κεφαλή μεγίστης ισχύος 50 κιλοτόννων. Η ακρίβεια για τα οπτικο-ηλεκτρονικώς καθοδηγούμενα βλήματα στην τελική φάση είναι 5-7 μέτρα (κατά άλλες εκτιμήσεις 2 μ) ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να εκτελεί ελιγμούς διαφυγής και να εξαπολύει παραπλανητικά decoys πριν πλήξει τον στόχο του σε βύθιση 90 μοιρών, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο να αναχαιτιστεί από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.