Ρωσική επίθεση στη Βαλτική φοβάται ο Ράσμουσεν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επικίνδυνες φιλοδοξίες και πέρα από την Ουκρανία και στοχεύει να δοκιμάσει την αντοχή της συμμαχίας στη Βαλτική, δήλωσε, σε συνέντευξή του, ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Πραγματικός στόχος του Πούτιν, κατά τον Ράσμουσεν, είναι να διαταράξει την συνοχή του ΝΑΤΟ και να επιβεβαιώσει τη ρωσική κυριαρχία στην Αν. Ευρώπη. “Δεν έχει να κάνει με την Ουκρανία. Ο Πούτιν επιθυμεί να καταστήσει και πάλι τη Ρωσία μεγάλη δύναμη. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να επέμβει στη Βαλτική, ώστε να δοκιμάσει την αλληλεγγύη των χωρών της συμμαχίας, βάσει του Άρθρου 5, το οποίο προβλέπει πως αν μια χώρα μέλος δεχτεί επίθεση, όλες οι χώρες μέλη οφείλουν να την συνδράμουν. Ο Πούτιν δεν πρόκειται να επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ γιατί γνωρίζει πως θα ηττηθεί. Αλλά είναι ειδικός στον υβριδικό πόλεμο”, είπε.

Ο φόβος είναι αφορά πιθανή προσπάθεια του Κρεμλίνου να αποσταθεροποιήσει, εκ των έσω, Εσθονία και Λετονία, με όχημα τις εκεί ρωσικές μειονότητες, στέλνοντας και εκεί στρατιώτες του χωρίς διακριτικά.

«Μπορεί, παράλληλα, να δελεάσει αδύναμες χώρες μέλη της συμμαχίας, να αγνοήσουν το συμβάν, είτε για να προστατεύσουν τα εμπορικά τους συμφέροντα με τη Ρωσία, είτε λόγω συμπάθειας προς αυτή, όπως ισχύει στις περιπτώσεις της Ουγγαρίας και της Ελλάδας», δήλωσε.

Εσθονία και Ρωσία έχουν άσχημες σχέσεις, μετά την εισβολή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, Ρώσων πρακτόρων στο έδαφος της Εσθονίας και την απαγωγή Εσθονού αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος τώρα κρατείται στη Μόσχα. Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί αν μια από τις Βαλτικές χώρες ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 και το αίτημα απορριφθεί από το συμβούλιο της συμμαχίας.

Μια τέτοια αποτυχία θα καταστρέψει την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και θα υπονομεύσει τις αποτρεπτικές του δυνατότητες, άσχετα αν οι λοιπές χώρες μέλη ενεργήσουν.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, τέλος, ο Πούτιν δεν επιδιώκει την κατάκτηση τμήματος της Ουκρανίας. Επιθυμεί απλώς τη διατήρηση μιας “παγωμένης” σύγκρουσης, στην Αν. Ουκρανία. “Επιθυμεί να διατηρήσει την κατάσταση στα όρια του βρασμού”, είπε.

Πηγή: Telegraph
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert