Ο Ρώσος πιλότος ανατινάσσεται για να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών! ΒΙΝΤΕΟ

Στο φώς της δημοσιότητας έρχεται βίντεο που φέρεται να δείχνει τις τελευταίες στιγμές του πιλότου του ρωσικού Su-25 που καταρρίφθηκε στη Συρία το Σάββατο. Στο βίντεο τζιχαντιστές κυνηγούν έναν άνδρα ο οποίος φωνάζει στα ρωσικά «Αυτό είναι για τους δικούς μας!» και στην συνέχεια πυροδοτεί μια χειροβομβίδα.

Το βίντεο, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο αραβικό κανάλι IDLIB στο YouTube δείχνει ότι ένοπλοι μαχητές ειναι στη θέση του πιλότου.  Τα πλάνα ταιριάζουν με αυτά απο προηγούμενο βίντεο στο οποίο οι μαχητές γιόρταζαν την νίκη πάνω απο το πτώμα του πιλότου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RT.

Στο νέο βίντεο οι μαχητές περικυκλώνουν τον πιλότο όταν ξαφνικά ακουγεται η φωνή ενός ανθρώπου να φωνάζει στα ρωσικά «Αυτό είναι για τους δικούς μας!»  Στην συνέχεια ακούγεται μια έκρηξη. Δεν είναι σαφές απο το βίντεο εάν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τζιχαντιστές στην έκρηξη, αναφέρει το RT.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο πιλότος, Ρόμαν Φιλιποβ, σκοτώθηκε «κατά τη διάρκεια μάχης με τρομοκράτες».  Ειδικότερα στην ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας δήλωσε οτι «Ένα ρωσικό αεροσκάφος Su- 25 κατέπεσε ενώ πραγματοποιούσε πτήση πάνω από τη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ. Ο κυβερνήτης είχε τον χρόνο να ενημερώσει ότι έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του και προσγειώθηκε στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των μαχητών του Μετώπου αλ Νόσρα. Ο πιλότος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης με τους τρομοκράτες» διευκρίνισε το υπουργείο, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το αεροπλάνο του Φιλιποβ, ένα αεροσκάφος Su-25, καταρρίφθηκε στην επαρχία Idlib στη Συρία το Σάββατο. Ο πιλότος ήταν 33 χρονών. Το μαχητικό του καταρρίφθηκε από μέλη της οργάνωσης Σαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ , που ακόμα πολεμούν στα εδάφη της Συρίας. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, πρόλαβε να πυροβολήσει και να σκοτώσει δύο τζιχαντιστές πριν ανατιναχθεί. 


Το Σάββατο η τζιχαντιστική οργάνωση που συνδέεται με το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μια ανακοίνωση όπου ένας διοικητής υπεύθυνος για την αεράμυνα επιβεβαιώνει ότι ένας από τους μαχητές της έπληξε το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής στην πόλη Σαρακέμπ στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.

Η Ταχρίρ αλ Σαμ περιλαμβάνει την οργάνωση που είναι γνωστή ως Μέτωπο αλ Νόσρα, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.


via GIPHY

via GIPHY

Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που οι αντάρτες καταρρίπτουν ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος από την στιγμή που η Μόσχα ξεκίνησε την εκστρατεία της στην Συρία τον Σεπτέμβριο του 2015, αν και οι αντάρτες κατέρριψαν ένα ρωσικό ελικόπτερο το 2016.

45 στλέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν χάσει την ζωή τους στη Συρία. 

Οι απώλειες της ρωσικής αεροπορίας:

Δεκέμβριος 2017: Βομβαρδισμοί  αρκετά αεροπλάνα στην αεροπορική βάση Hmeimim, με δύο Ρώσους στρατιώτες νεκρούς.
Δεκέμβριος 2016: Ένα αεροσκάφος Tu-154 που μεταφέρει 92 άτομα συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα μετά την απογείωση του για τη Συρία από το Σότσι. Όλοι οι πιβάτες και το πλήρωμα έχασαν την ζωή τους
Αύγουστος 2016:Κατάρριψη ελικοπτέρου πάνω απο το Ιντλίμπ. Πέντε νεκροί
Νοέμβριος 2015: Τουρκικά αεροπλάνα καταρρίπτουν ένα Sukhoi-24. Ένας πιλότος νεκρός. Το περιστατικό προκαλεί σοβαρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων

Με πληροφορίες απο BBC, RT