Ρωσία: Απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις ετοιμάζει η Μόσχα

Να απαντήσει στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ, με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης των Σκριπάλ, στη Νότια Αγγλία, οι οποίες προαναγγέλθηκαν χθες από το αμερικανικό State Department, ετοιμάζεται η Μόσχα, όπως διαβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Θα εργαστούμε προκειμένου να απαντήσουμε στα νέα μέτρα των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται να προχωρήσουμε σε αντίμετρα» επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, ενώ υποστήριξε ότι «οι αμερικανικές δράσεις, οι οποίες σχετίζονται με το περιστατικό του Σάλσμπουρι, αποτελούν ευθεία πίεση προς τους ερευνητές που έχουν αναλάβει την υπόθεση».

Διευκρίνισε πάντως, ότι στόχο δεν αποτελεί η περαιτέρω εμπλοκή των διμερών σχέσεων. Άλλωστε, όπως επανέλαβε, οι ρωσικές ενέργειες συνιστούν απόρροια των αμερικανικών κυρώσεων.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, επανέλαβε πως οι κατηγορίες των ΗΠΑ είναι «αβάσιμες» και «κυνικές», ενώ πρόσθεσε πως η τακτική των τελεσίγραφων που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον, είναι «άσκοπη» και «ατελέσφορη».

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει ως «μη αποδεκτές» και «μη φιλικές» τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον, με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης των Σκριπάλ, στη Νότια Αγγλία.

«Θεωρούμε μη αποδεκτή τη σύνδεση μεταξύ των επιβαλλόμενων αμερικανικών κυρώσεων και της υπόθεσης Σκριπάλ» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προανήγγειλε την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, κατηγορώντας την για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια.

«Η Ρωσία δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με τη χρήση χημικών όπλων. Δεν τίθεται καν ζήτημα γι’ αυτό. Βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι η επίθεση έγινε από το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή δεν έχουμε καμία σχετική πληροφορία. Επίσης, δεν έχουμε λάβει απάντηση από τη βρετανική πλευρά στην πρότασή μας για κοινή έρευνα επί του περιστατικού, κάτι το οποίο εγείρει σοβαρές ανησυχίες» εξήγησε αναλυτικά ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το πρώτο πακέτο των επίμαχων κυρώσεων θα αφορά την πλήρη απαγόρευση στις εξαγωγές ηλεκτρονικών συσκευών προς τη Ρωσία. Το δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνει τη μείωση των διπλωματικών σχέσεων, την απαγόρευση των πτήσεων της ρωσικής Aeroflot στις ΗΠΑ και την σχεδόν πλήρη αναστολή των αμερικανικών εξαγωγών.

Πηγή: Sputnik