Ρωσία: Δείτε το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό στον κόσμο – ΒΙΝΤΕΟ

 Σε ένα ναυπηγείο της Αγίας Πετρούπολης στην Βαλτική η Ρωσία έχει καθελκύσει ενα νέο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό, και όπως αναφέρουν πηγές ειναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο παγοθραυστικό στον κόσμο.

Το Arktika, το οποίο διέταξε η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom, αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

«Δεν υπάρχουν παγοθραυστικά σαν κι αυτό στον κόσμο”, δήλωσε ο επικεφαλής της Rosatom Σεργκέι Κιριγιένκο κατά την διάρκεια της τελετής στις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. «Το παγοθραυστικό Arktika παρουσιάζει πραγματικά νέες ευκαιρίες για τη χώρα μας.»

 

To Arktika εχει μήκος 173 μέτρα και εκτόπισμα 33.540 τόνων.
Το ισχυρό παγοθραυστικό θα αναχωρήσει για το πρώτο ταξίδι του το 2017, αφού πρώτα εφοδιαστεί με καύσιμα για τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες του.  

Το Arktika είναι το πρώτο πλοίο που λαμβάνει μέρος σε ένα έργο που εχει ως στόχο να επιτραπεί η πλοηγήση όλο το χρόνο στο Βορειοανατολικό πέρασμα – μια θαλάσσια διαδρομή που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, διασχίζοντας την Αρκτική απο τις ακτές της Ρωσίας.

Ο Κιριγιένκο δήλωσε οι οι συμβάσεις έχουν ήδη υπογραφεί για το Arktika να συνοδεύει τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό Yamal στη βορειοδυτική Σιβηρία. Τα ναυπηγεία της ρωσικής United Shipbuilding Corp. έχουν εξασφαλίσει συμβόλαιο 84,4 δισ. ρουβλιών (1,2 δισ. δολάρια) για την κατασκευή του Arktika και ενός ακόμα παγοθραυστικού της ίδιας κλάσης.

Το Arktika είναι το «μεγαλύτερο και πιο ισχυρό» πυρηνικό παγοθραυστικό στον κόσμο, σύμφωνα με την Rosatom.

Με πληροφορίες απο τα TASS, AFP, Interfax, Radio Free Europe/Radio Liberty