Ρωσία: Δεν ειναι αξιόπιστη η Γαλλία ως προμηθεύτρια αμυντικού εξοπλισμού

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν επέκρινε σήμερα τη Γαλλία μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας αυτής Λοράν Φαμπιούς ότι ενδέχεται να εξεταστεί η ακύρωση της σύμβασης για την προμήθεια δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς αναφέρθηκε από χθες στο ενδεχόμενο ακύρωσης της σύμβασης για την πώληση δύο σκαφών Mistral για να ανακοινωθεί ένας νέος γύρος ευρύτερων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας εξαιτίας της κατάληψης της Κριμαίας.

«Η Γαλλία αρχίζει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς αυτήν», όσον αφορά το εάν και κατά πόσον είναι «ένας αξιόπιστος προμηθευτής στον πολύ ευαίσθητο τομέα της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας», ανέφερε ο Ρογκόζιν σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Επανερχόμενος στο θέμα της σύμβασης που είχε συναφθεί το 2011 και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει μια απόδειξη ότι τέλειωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, ο Φαμπιούς είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι «αυτό το οποίο εξετάζεται είναι η ακύρωση αυτών των συμβάσεων. Από τη μια πλευρά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να παρέχουμε στρατιωτικό εξοπλισμό με δεδομένη τη συμπεριφορά (της Ρωσίας), αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει η πραγματικότητα των θέσεων εργασίας και της οικονομίας».

Η πολυσυζητημένη αυτή πώληση ήταν η πρώτη σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού της Μόσχας από το εξωτερικό δύο δεκαετίες μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Τα Mistral μπορούν να μεταφέρουν έως και 16 ελικόπτερα όπως τα ρωσικά Ka-50/52 και να λειτουργήσουν ως κέντρα διοίκησης.

Θεωρητικά το πρώτο από αυτά τα σκάφη, το Βλαδιβοστόκ, θα παραδιδόταν το τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Το δεύτερο, το οποίο ονομάζεται Σεβαστούπολη, από την πρωτεύουσα της Κριμαίας που αποτελεί τη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, υποτίθεται ότι θα παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2016.

Ο Φαμπιούς πάντως επέμεινε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. «Απλώς εξετάζεται στο πλαίσιο των γενικών κυρώσεων. Δεν μπορεί να είναι μόνο η Γαλλία» αυτή που εφαρμόζει κυρώσεις, τόνισε.