Ρωσία: Δεν μας παραδίδετε τα Mistral; Θα τα παράγουμε οι ίδιοι!

Η Ρωσία θα μπορούσε να κατασκευάσει μόνη της πολεμικά πλοία παρόμοια με τα γαλλικής κατασκευής ελικοπτεροφόρα Mistral, είπε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει στην παράδοση στη Ρωσία του πρώτου από τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral προς το παρόν, λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία. Η διμερής σύμβαση για την πώληση των πολεμικών αυτών πλοίων έχει αξία ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ.

Ο Μαντούροφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους ρωσικούς σχεδιασμούς.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε νωρίτερα σήμερα αλλαγές στην δομή της κυβέρνησης, εκχωρώντας μεγαλύτερο έλεγχο επί της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στο υπουργείο Αμύνης και καταργώντας δύο υπηρεσίες οι οποίες επέβλεπαν τις αμυντικές συμβάσεις και τις παραδόσεις όπλων στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει σήμερα νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία

Η ΕΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αργότερα σήμερα, παρά την εύθραυστη εκεχειρία στην Ουκρανία, δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το πακέτο [των κυρώσεων] πρόκειται να εφαρμοστεί τυπικά από τα κράτη μέλη μέσω μιας έγγραφης διαδικασίας αργότερα σήμερα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν στους δημοσιογράφους. Οι κυρώσεις θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ αύριο το αργότερο, πρόσθεσε η Χάνσεν.

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα επεκτείνουν σε τρεις μεγάλες κρατικές ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες την απαγόρευση άντλησης χρημάτων από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται σχετικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα απαγορευθεί στην εταιρεία παραγωγής και διύλισης πετρελαίου Gazpromneft, που είναι θυγατρική της Gazpron, την εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου Transneft και τον πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft η άντληση κεφαλαίων με διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ημερών. Σε πέντε ρωσικές τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο – περιλαμβανομένων της Sberbank και της VTB Bank, στις οποίες έχει ήδη απαγορευθεί με τις κυρώσεις του Ιουλίου η χρηματοδότησή τους από τις κεφαλαιαγορές της ΕΕ με διάρκεια μεγαλύτερη από 90 ημέρες – θα επιβληθεί επίσης ανώτατη διάρκεια 30 ημερών για την άντληση κεφαλαίων.

Σε τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού Oboronprom, United Aircraft και Uralvagonzavod – θα απαγορευθεί επίσης η χρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Με τις κυρώσεις θα απαγορευθεί και η σύναψη νέων συμβολαίων για την παροχή υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για πετρελαϊκές έρευνες και παραγωγή σε βαθειά νερά, στην Αρκτική ή για προγράμματα που αφορούν στο σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Στους περιορισμούς περιλαμβάνεται η απαγόρευση πωλήσεων των αποκαλούμενων τεχνολογιών διπλής χρήσης – για στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές – από την ΕΕ σε 9 ρωσικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στο ρωσικό στρατό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα νέα μέτρα μπορεί να αρθούν, εάν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Μόσχα συμβάλλει στη σφυρηλάτηση μίας πραγματικής πολιτικής λύσης στην Ουκρανία. Χθες, οι μάχες σε δύο ουκρανικές πόλεις έθεσαν υπό αμφισβήτηση την εκεχειρία που συμφωνήθηκε την Παρασκευή.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η ΕΕ επιδιώκει να πλήξει τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά να αφήσει άθικτες εκείνες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για τις ενεργειακές προμήθειες πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ορισμένες εξαιρέσεις (από τις κυρώσεις) προβλέπονται και για τις εξαγωγές που προορίζονται για τη ρωσική διαστημική βιομηχανία και την πυρηνική πολιτική βιομηχανία.

Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα με αντικείμενο συζήτησης την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

«Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη» είπε μια διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.

Μια άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά «τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων» οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Αρχικά, το νέο πακέτο των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής επρόκειτο να οριστικοποιηθεί σήμερα μέσω μιας έγγραφης διαδικασίας, όπως είχε εξηγήσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν. Δόθηκε όμως παράταση μέχρι τις 19:00, ενώ κατόπιν ανακοινώθηκε ότι συγκαλούνται εκτάκτως, την ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών.

Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Απαγόρευση πτήσεων σε απάντηση των νέων κυρώσεων;

Απαγόρευσαν στην μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας να πάει Ρωσία

Θα μας αφήσει ο Πούτιν να παγώσουμε; Η ψύχραιμη αλήθεια για το φυσικό αέριο

«Πάμε για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με αφορμή την Ουκρανία»;