Ρωσία: Δε θα λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα η κυβέρνηση του Αφγανιστάν

Στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να λάβουν χώρα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Αφγανιστάν στη Μόσχα, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να έχει προσκαλέσει συνολικά 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ.

Την απόφασή του Αφγανιστάν να μη λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Μόσχα, επιβεβαίωσε στο Sputnik ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Σιμπγατουλάχ Αχμάντι.

«Δε θα λάβουμε μέρος (στη συνάντηση της Μόσχας). Η ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να ηγηθεί αποκλειστικά από το Αφγανιστάν, μόνο από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Αφγανιστάν. Δεν θεωρώ τη συνάντηση όμως άχρηστη», τόνισε ο Αχμάντι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία σχέση με αμερικανικές κινήσεις.

«Αποφασίσαμε ανεξάρτητα, ως κυρίαρχη χώρα», συμπλήρωσε συγκεκριμένα ο ίδιος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Σεπτεμβρίου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες για το Αφγανιστάν στη Μόσχα. Στις συνομιλίες έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι 12 χωρών, μεταξύ των οποίων, και των ΗΠΑ. Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε η Ουάσινγκτον δε θα λάβει μέρος στη διαδικασία, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά της. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι στη συνάντηση θα λάμβαναν μέρος και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη δημιουργήσει ειρηνευτικό συμβούλιο το οποίο εργάζεται ώστε να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν. «Φυσικά και θα ηγηθούμε της ειρηνευτικής διαδικασίας, όμως έχουμε πολύ στενές σχέσεις με τη Ρωσία η οποία είναι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα της περιοχής και μια από τις φίλες μας. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία συνολικά», συμπλήρωσε ο Αχμάντι.

Πηγή: Sputnik