Ρωσία: Ειδικοί του στρατού ανοίγουν το μαύρο κουτί του Su24 – ΒΙΝΤΕΟ

Ειδικοί του ρωσικού στρατού άνοιξαν σήμερα σε απευθείας μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση το μαύρο κουτί του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους που κατέρριψε στις 24 Νοεμβρίου η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κάλεσε περίπου 20 ρώσους και ξένους δημοσιογράφους για να παρακολουθήσουν σε τηλεδιάσκεψη το άνοιγμα του μαύρου κουτιού. »Είναι η πρώτη φορά που ανοίγουμε ένα μαύρο κουτί σε απευθείας μετάδοση», σχολίασε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια 24 ο πτέραρχος Σεργκέι Ντρόνοφ.

Μετά το άνοιγμα του το μαύρο κουτί μεταφέρθηκε σε ένα ειδικό εργαστήριο. Τα πρώτα στοιχεία αναμένεται να παρουσιαστούν τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής των Ρωσικών Δυνάμεων Αεροδιαστημικής δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες μπορεί να χρειαστούν ειδικό εξοπλισμό για να αποκρυπτογραφήσουν τη μνήμη του μαυρου κουτιού

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι, αν και οι συσκευές ονομάζονται μαύρα κουτιά, το πραγματικό χρώμα τους είναι πορτοκαλί, για καλύτερη ορατότητα. Ωστόσο, μπορούν να μαυρίσουν κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.

 

Το εργαστήριο όπου εκτελείται επιχείρηση για τα στοιχεία απο το μαυρο κουτί είναι δωμάτιο σχεδιασμένο ειδικά για τέτοιες επιχειρήσεις, όπου εκτελούνται συνήθως όλες οι εργασίες αποκωδικοποίησης.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν αφαιρέσει το καπάκι του δεύτερου περιβλήματος. Εκει υπάρχει μαύρη σκόνη, η οποία το προστατεύει από θερμικές επιδράσεις. Στη συνέχεια πήραν το καπάκι του τρίτου προστατευτικού περιβλήματος, την μονάδα μνήμης η οποία περιέχει το ‘στικ’ μνήμης όπου καταγράφονται οι πληροφορίες πτήσης. Οι εμπειρογνώμονες επαληθεύουν τους αριθμούς κυκλοφορίας σε κάθε καπάκι και στη συνέχεια αφερούν το καπακι απο την τρίτη προστατευτική θήκη.

Οι εμπειρογνώμονες τότε ασχολούνται με την μονάδα μνήμης, η οποία αποτελείται από 16 τσιπ και μπορεί να καταγράψει έως και 20 ώρες δεδομένων πτήσης. Τα δεδομένα από την τελευταία ηχογράφηση του αεροσκάφους δείχνουν οτι η τελευταία πτήση του αεροσκάφους διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν αφαιρέσει τα καλώδια που συνδέονται με τη συσκευή για να πάρουν τη μονάδα μνήμης. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik εχει γίνει αρκετή ζημιά στην μοναδα μνήμης οπότε αποφάσισαν να βρουν ρωγμές ή μικρές βλάβες που μπορεί να έχουν υποστεί τα 16 τσιπ με ακτινογραφίες.
Τρία τσιπ έχουν καταστραφεί απο την πρώτη οχτάδα, ωστόσο αυτα τα τσίπ πιθανό να μην έχουν καμία πληροφορία.

Η συσκευή εγγραφής τοποθετείται συνήθως στην ουρά ενός αεροσκάφους. Οι ζημιές που υπέστει το μαύρο κουτί δείχνουν ότι χτυπήθηκε από πύραυλο.

Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Sukhoi-24 από τουρκικά F-16 προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα. Η Τουρκία δηλώνει ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της, ενώ η Ρωσία το διαψεύδει και θέλει να το αποδείξει βάσει των στοιχείων του μαύρου κουτιού.

«Έχουμε επαρκείς αποδείξεις που δείχνουν ότι το ρωσικό αεροσκάφος δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο», σημείωσε επίσης ο Ντρόνοφ, προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε ενώ βρισκόταν στη Συρία, σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.
Από τους 14 διεθνείς εμπειρογνώμονες που προσκάλεσε η Μόσχα να παρευρεθούν στο άνοιγμα του μαύρου κουτιού, μόνον δύο, ένας Βρετανός και ένας Κινέζος, αποδέχθηκαν την πρόσκληση. »Αμερικανοί πολίτες» βρίσκονται επίσης εδώ, πρόσθεσε ο Ντρόνοφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να προσφέρει τη βοήθειά του αποστέλλοντας ειδικούς για την ανάλυση του μαύρου κουτιού.

ΑΠΕ
SputnikNews