Ρωσία – ΕΕ: Σε εξάρτηση με τη συμφωνία του Μινσκ οι οικονομικές κυρώσεις

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής χθες ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα παραμείνουν σε ισχύ ώσπου η συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία εφαρμοστεί πλήρως, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα παραταθούν ως το τέλος του έτους, εάν χρειάζεται.

Η συμβιβαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διατήρησε την ενότητα της ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα εξαιτίας του ρόλου που της προσάπτεται όσον αφορά την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι εντάσεις στους κόλπους της Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις, τις οποίες ορισμένα κράτη μέλη υποστηρίζουν με μεγάλο δισταγμό, έχουν κλιμακωθεί. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ εμφανίστηκαν να διχάζονται όσον αφορά το αν θα ανανεώσουν άμεσα τις κυρώσεις η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Ιούλιο ή θα περιμένουν μερικούς μήνες πριν λάβουν μια απόφαση, ώστε να διαπιστώσουν αν η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία θα συνεχίσει να τηρείται.

Η συμβιβαστική απόφαση στην οποία κατέληξαν διαμορφώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τους δύο από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Μινσκ που συνήφθη τον περασμένο μήνα.

Οι 28 “συμφώνησαν ότι η διάρκεια των κυρώσεων θα συνδεθεί ξεκάθαρα με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ” που επέτρεψαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός επί του πεδίου, κάτι που σημαίνει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβάλλονται “μέχρι το τέλος του 2015”, ανέφερε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ είναι επίσης “έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω αποφάσεις εάν είναι απαραίτητο”, πρόσθεσε ο Τουσκ, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία εάν η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία καταρρεύσει.

Δεν ελήφθη μια απόφαση, νομικά δεσμευτική στη Σύνοδο Κορυφής για την παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας —στον τομέα της άμυνας, στον τομέα της ενέργειας και στον χρηματοοικονομικό τομέα— η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Ιούλιο. Η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
“Πρέπει να διατηρήσουμε (σε ισχύ) τις κυρώσεις μας ώσπου η συμφωνία του Μινσκ εφαρμοστεί πλήρως”, επέμεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Εάν τα πράγματα επιδεινωθούν στο πεδίο, θα ενισχύσουμε τις κυρώσεις. Εάν, από την άλλη, η κατάσταση παραμείνει σταθερή και βελτιωθεί, τότε μπορεί να (…) προχωρήσουμε στην επανεξέταση της κλίμακας του πακέτου των κυρώσεων και πιθανόν να τις αμβλύνουμε”, ανέφερε μια γαλλική διπλωματική πηγή.

Ευρωπαίοι υπουργοί είχαν καταστήσει πρόσφατα σαφές ότι εάν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία αρχίσουν μια επιχείρηση με στόχο να καταλάβουν τη Μαριούπολη, αυτό θα πυροδοτήσει την επιβολή νέων κυρώσεων.