Ρωσία – ΗΠΑ: Τα βρήκαν σε όλα Πούτιν και Μπόλτον – σύντομα σύνοδος κορυφής

Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον κατέληξαν σε συμφωνία την Τετάρτη για την ημερομηνία και τον τόπο της συνόδου κορυφής του Πούτιν και του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο προεδρικός σύμβουλος Γιούρι Ουσακόφ έκανε την ανακοίνωση μετά από συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Πούτιν και του Αμερικανού Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, John Bolton. Ο χρόνος, ο τόπος διεξαγωγής και άλλες λεπτομέρειες της συνόδου θα ανακοινωθούν από κοινού από το Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, δήλωσε ο Ουσακόφ.

Είπε ότι η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί σε μια τρίτη χώρα, αλλά δεν την ονόμασε ως μέρος του σχεδίου για κοινή δήλωση με την Ουάσινγκτον.

Η Αυστρία προσφέρθηκε προηγουμένως να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής στη Βιέννη, ωστόσο ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ως πιθανό τόπο την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι.
Η διάσκεψη κορυφής θα περιλαμβάνει συνομιλίες one-on-one μεταξύ των προέδρων και θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ο Ushakov. Είπε ότι ο Τράμπ και ο Πούτιν αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση.

Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ήταν ικανοποιημένο από τις συνομιλίες με τον Μπόλτον, χαρακτηρίζοντάς τις ως «εποικοδομητικές».

Οι συζητήσεις αφορούσαν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, την κατάσταση στη Συρία, την ουκρανική κρίση, τις εξελίξεις γύρω από τη Βόρεια Κορέα και την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ανέφερε ο Ushakov.

Ανέφερε ότι το θέμα της υποτιθέμενης ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 τέθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και επιβεβαίωσε την άρνηση του Κρεμλίνου για οποιαδήποτε παρέμβαση στην ψηφοφορία. Ο Ουσακόφ ανέφερε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις προς τη Ρωσία δεν συζητήθηκαν.

Ο Ουσακόφ δεν σχόλιασε τι αναμένει η Ρωσία από τη σύνοδο κορυφής, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δώσει μια «ισχυρή ώθηση» για την ομαλοποίηση των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ τονίζοντας πως θα αποτελέσει «το σημαντικότερο διεθνές γεγονός αυτού του καλοκαιριού».

Πηγή: Associated Press