Ρωσία – Ιαπωνία: Ενισχύουν την συνεργασία τους

Η Ρωσία και η Ιαπωνία υπέγραψαν το Σάββατο το Μνημόνιο κατανόησης (MOU) στη Ρωσική Άπω Ανατολή Σακχά (Yakutia) για να διευρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε κοινοβουλευτικός αξιωματούχος.

«Σήμερα στην Yakutia, συνεργαστήκαμε με τους Ιάπωνες νομοθέτες για θέματα διαπεριφερειακής συνεργασίας», ανέφερε στο Facebook ο Κωνσταντίν Κοσάτσεφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, ανώτατο στέλεχος του κοινοβουλίου της Ρωσίας.

Επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Χιροσίτζ Σέκο, δήλωσε ο Κοσάτσεφ, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με έκθεση TASS, ο Κοσάτσεφ δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι συζητήσεις στην Yakutia θα οδηγήσουν σε πρακτική αλληλεπίδραση, μεταξύ άλλων στο διαπεριφερειακό επίπεδο στο μέλλον.

Ο Σέκο δήλωσε ότι οι σχέσεις Ιαπωνίας-Ρωσίας αναπτύσσονται σταθερά και η Άπω Ανατολή είναι ένας από τους σημαντικούς τομείς της διμερούς συνεργασίας.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ιαπωνία διεκδικούν μια ομάδα νησιών από το βόρειο νομό Χοκάιντο της Ιαπωνίας, που ονομάζεται Βόρεια εδάφη στην Ιαπωνία και Νότια Κούριλ στη Ρωσία.

Η συνοριακή αντιπαράθεση εμπόδισε τις δύο χώρες να υπογράψουν μια ειρηνευτική συνθήκη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και εμπόδισαν την ανάπτυξη των διπλωματικών και εμπορικών τους σχέσεων.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Άπω Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των αμφισβητούμενων νήσων.

Πηγή: Xinhua